
Την κατάργηση της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση
Σε κατάργηση της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και υποβολή μηδενικών δηλώσεων ή πιστωτικών ή χρεωστικών περιοδικών μηνιαίων ή τριμηνιαίων δηλώσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2006.
38
Σε κατάργηση της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και υποβολή μηδενικών δηλώσεων ή πιστωτικών ή χρεωστικών περιοδικών μηνιαίων ή τριμηνιαίων δηλώσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2006.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, μετά την παρότρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσα στο καλοκαίρι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμη τη σχετική διάταξη νόμου για τις αλλαγές στο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, οι αλλαγές θα αφορούν περίπου 900.000 επιτηδευματίες και συνίστανται στην κατάργηση της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης, και στην υποχρεωτική υποβολή της περιοδικής δήλωσης ανά μήνα ή τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων είτε για πιστωτική είτε για μηδενική.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομίας θα έχει πλήρη εικόνα σχετικά με τις εισπράξεις, ενώ ο φόρος θα εισπράττεται άμεσα χωρίς να τον παρακρατούν οι εταιρείες μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ενισχυτικά στην αλλαγή στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα τρία μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
α. Να υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου οι περιοδικές δηλώσεις, ώστε να γίνεται άμεσα η διασταύρωση των στοιχείων.
β. Να γίνονται δεκτές δηλώσεις ΦΠΑ που δεν συνοδεύονται από πληρωμές λόγω αδυναμίας επιτηδευματίας.
γ. Να λαμβάνονται άμεσα μέτρα έναντι όσων δεν αποδίδουν τον φόρο ή δεν μπαίνουν καν στον κόπο να υποβάλουν τη δήλωση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παγκόσμια αποθέωση για τον Καραλή: Συγκλονιστικό βίντεο από τη διεθνή ομοσπονδία στίβου για την καριέρα του
- Διεθνής σάλος για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τις παραιτήσεις υπουργών
- Σοβαρό επεισόδιο έξω το σπίτι του Ισίδωρου Ντογιάκου – Κουκουλοφόροι έσπασαν και αναποδογύρισαν αυτοκίνητα
- Πόσο Μάικλ Τζόρνταν είσαι; Ή αλλιώς, ο πλουσιότερος αθλητής όλων των εποχών
- Χρυσή τραγωδία: Ιστορικό ρεκόρ για το «αμετανόητο μελόδραμα» των Κένεντι – «Φαινόμενο»
- Ο «μικρός μάγος» Καρέτσας αποθεώθηκε ξανά από την UEFA (vid)


