Ανεργία
Ο μεγάλος εφιάλτης της γερμανικής κοινωνίας...
37
SPD: Οι Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν τη συμφωνία σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσον αφορά στον κατώτατο μισθό σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θεσμοθετήσουν τον ελάχιστο μισθό με ειδικό νομοσχέδιο. Η διαφορά μεταξύ του επιδόματος ανεργίας που υφίσταται στα κρατίδια της πρώην Ανατ. Γερμανίας και σε αυτά της πρώην Δυτικής πρέπει να εξαλειφθεί: στο εξής θα υπάρχει ένα ενιαίο επίδομα ύψους 345 ευρώ το μήνα.
CDU/CSU: Η Χριστιανική Ένωση θέλει να μειώσει το κόστος των μισθών. Για το σκοπό αυτό, προτείνουν να μειωθεί η συνεισφορά υπέρ ανέργων από 6,5% σε 4,5% από την 1/1/2006. Ένας πρώην άνεργος, που λάμβανε επίδομα ανεργίας, μπορεί τα πρώτα δύο χρόνια στη νέα θέση εργασίας να αμείβεται κάτω του προβλεπόμενου μισθού –μέχρι 10%. Αυτό θα πρέπει να είναι κίνητρο για τους εργοδότες, προκειμένου να προσλαμβάνουν περισσότερους ανέργους.
Πράσινοι: Επιθυμούν να θεσμοθετήσουν διαφορετικό κατώτατο μισθό, ανάλογα με τον επαγγελματικό κλάδο και το ομόσπονδο κρατίδιο. Υποστηρίζουν τη μείωση του «παράπλευρου κόστους» των μισθών. Το κόμμα τάσσεται επίσης υπέρ μιας νέας πολιτικής όσον αφορά στο χρόνο εργασίας, που πρέπει να συμφωνηθεί στις συλλογικές συμβάσεις. Όσον αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι Πράσινοι προτείνουν τη θέσπιση κινήτρων για προσλήψεις από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
FDP: Οι Φιλελεύθεροι θέλουν να καταργήσουν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας και να επιμερίσουν τις αρμοδιότητές της σε μία νέα επιτροπή για την αγορά εργασίας και στα κέντρα εύρεσης εργασίας των κατά τόπους κοινοτήτων. Προτείνουν επίσης την προσαρμογή και τον προσανατολισμό της απασχόλησης στις νέες τεχνολογίες.
Κόμμα της Αριστεράς: Προτείνει την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και τη θέσπιση ελάχιστων ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών στα 1.400 ευρώ. Επίσης, εισηγείται τη νομοθετική κατοχύρωση του ανώτατου ορίου εργασίας σε 40 ώρες την εβδομάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νταβός: Η επιστροφή σε έναν κόσμο που αλλάζει – Απολογισμός του Politico
- Η μητέρα της 16χρονης Λόρα «σπάει» τη σιωπή της – «Είσαι η ζωή μας, δώσε μας ένα σημάδι ότι είσαι καλά»
- Mercosur: Η ηγεσία της ΕΕ πιέζει για την εφαρμογή της συμφωνίας, που έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο
- Εξαφάνιση 16χρονης Λόρας: Πήγε με δεύτερο ταξί στην Ομόνοια και έφυγε για τη Γερμανία;
- TikTok: Ολοκληρώνει τη συμφωνία με Τραμπ για να παραμείνει στις ΗΠΑ
- AI: To Χόλιγουντ καταγγέλει εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για «κλοπή» δημιουργικού έργου


