Σταδιακή μείωση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ως το 2008 μελετά η κυβέρνηση
Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και ετήσια μείωση του συντελεστή του φόρου μεταβίβασης, ώστε αυτός να φτάσει στο 5% τον Ιανουάριο του 2008, επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
88
Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και ετήσια μείωση του συντελεστή του φόρου μεταβίβασης, ώστε αυτός να φτάσει στο 5% τον Ιανουάριο του 2008, επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες αναμένεται να φουσκώσουν τουλάχιστον κατά 80% έως το 2007.
Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις, το αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας από εργένη θα ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ μέχρι το 2007, καθώς θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Ετσι, αν η κυβέρνηση καταλήξει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2006, το αφορολόγητο θα αυξηθεί στα 85.000 ευρώ για τον εργένη και στα 130.000 για το ζευγάρι, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Για τον συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα ακίνητα (αυτά που θα έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής έως και την 31/12/2005, καθώς στα υπόλοιπα θα πληρώνεται ΦΠΑ), οι εισηγήσεις κάνουν λόγο για μείωση κατά 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως (από 9%-11% που είναι σήμερα σε 7%-9% για το 2006, σε 5%-7% για το 2007 και σε 3%-5% για το 2008).
Με αυτό τον τρόπο, ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα θα πλησιάσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (σήμερα έχουμε τον υψηλότερο). Υπάρχει και ένα δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο προβλέπει αποκλιμάκωση του συντελεστή από τον Ιανουάριο του 2007, προκειμένου να μη μειωθούν τα φορολογικά έσοδα την κρίσιμη χρονιά του 2006.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέα Ζηλανδία: Βίντεο από την στιγμή της κατολίσθησης που έθαψε μεγάλο τμήμα ενός κάμπινγκ – Δύο νεκροί
- Αποτυπώματα χεριών στην Ινδονησία ίσως είναι οι αρχαιότερες βραχογραφίες του κόσμου
- Ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Αντίνο ο Παναθηναϊκός (vid, pic)
- Ελευθερία ή επαγγελματική ευκαιρία; Το plan b του Μπρούκλιν Μπέκαμ πίσω από το ξέσπασμά του
- Καιρός – Μαρουσάκης: Νέα κύματα καταιγίδων τις επόμενες ώρες και στην Αττική
- Τραμπ: Παρουσίασε το «Συμβούλιο Ειρήνης» – «Η Γάζα θα διοικηθεί υπέροχα» – Τι είπε για ΟΗΕ

