Νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2005
Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου στον κόσμο για το 2005, προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς οι τιμές-ρεκόρ περιορίζουν τις πωλήσεις στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.
27
Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου στον κόσμο για το 2005, προχώρησε η International Energy Agency (ΙΕΑ), για τρίτο μήνα, καθώς οι τιμές σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζουν τις πωλήσεις στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.
Η ΙΕΑ, σύμβουλος 27 καταναλωτριών αγορών, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως. Η Κίνα, η Ινδία και οι λοιπές χώρες της Ασίας, αποτέλεσαν το 68% της μείωσης.
Ο κυκλώνας «Κατρίνα», ο οποίος προκάλεσε ζημίες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και μείωσε την παραγωγή, συμμετείχε μόνο κατά ένα μέρος στην αλλαγή, καθώς η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με την ΙΕΑ.
Η ασιατική ζήτηση κλονίζεται, καθώς η άνοδος του κόστους του αργού πετρελαίου, διαταράσσει τις προμήθειες από τα διυλιστήρια στην Κίνα, τη χώρα που οδήγησε την παγκόσμια ανάπτυξη αυτήν τη δεκαετία. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερτριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2001, πιέζοντας τις ασιατικές κυβερνήσεις, από την Ινδία έως την Ινδονησία να μειώσουν τις επιχορηγήσεις και τον έλεγχο των τιμών.
Η διεθνής κατανάλωση θα είναι κατά μέσον όρο 83,48 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φέτος, 0,3% χαμηλότερη των προβλέψεων τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η μεγαλύτερη μείωση έγινε στην Κίνα, όπου η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τη ζήτηση κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.
Η ανάπτυξη της ζήτησης σε άλλα μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας, μειώθηκε κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, ενδέχεται να μειωθεί φέτος, αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το αναμενόμενο θερμοκρασιών το καλοκαίρι, που μειώνουν τη ζήτηση από τους σταθμούς ηλεκτρικής ενεργείας και άλλους χρήστες, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ζήτηση στην Κίνα θα ανακάμψει στο 7,5% το 2006, από 3,4% το 2005, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της ΙΕΑ. Η χρήση πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε 15,4% το 2004, με αποτέλεσμα η διεθνής ζήτηση του μαύρου χρυσού να έχει τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου μέσα σε 25 χρόνια.
Στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολαρίων το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά το πέρασμα του «Κατρίνα» από τη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί, πλημμυρίζοντας τη Νέα Ορλεάνη και καταστρέφοντας μέρος των εγκαταστάσεων στα ανοιχτά της θάλασσας, σε συνδυασμό με την πρόκληση ζημιών στα διυλιστήρια και την παύση λειτουργίας των αγωγών.
Οι τιμές υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ, μετά τη συμφωνία των μελών της ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και Γερμανίας, να διαθέσουν περίπου 60 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και καυσίμου από τα κυβερνητικά ελεγχόμενα αποθέματα, για δεύτερη φορά στην ιστορία των 31 ετών της ΙΕΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συναγερμός για μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις Αχαρνές
- Γροιλανδία: ΕΕ και Βρετανία δεσμεύονται για την κυριαρχία της Δανίας, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ελαφρύτερα εκκαθαριστικά
- Δεκατρία σιδηροδρομικά δυστυχήματα με νεκρούς στην Ισπανία από τις αρχές του αιώνα
- Συρία: Ο επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων επιβεβαιώνει τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσε ο αλ Σάρα
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442