88

Στο 3,7% διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τον Αύγουστο, έναντι 3,9% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε μείωση 0,4% τον Αύγουστο, μετά από μείωση 1,2% τον Ιούλιο.

Αναλυτές ανέμεναν ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού να διαμορφωθεί στο 3,8% τον προηγούμενο μήνα, με τον πτωτικό αντίκτυπο των καλοκαιρινών εκπτώσεων να έχει αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος πετρελαίου.

Την εκτίμηση ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και τον Σεπτέμβριο εξέφρασε ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης.

«Περιμένουμε τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο να κινείται μεταξύ 3,6%-3,7%, με σταθερές τιμές των βενζινών στα σημερινά επίπεδα», υπογράμμισε ο κ. Κοντοπυράκης και πρόσθεσε πως «αναμένουμε μέσο όρο του ετήσιου πληθωρισμού στα επίπεδα του 3,5%».

Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 3,6% από 3,9%, τον Ιούλιο, παραμένοντας, ωστόσο, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, διαμορφώθηκε στο 2,1% τον Αύγουστο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ