«Μύθος» η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τη φορολογία καυσίμων, λέει η κυβέρνηση
Κοινή ανακοίνωση για το θέμα της αύξησης ή μη των δημοσίων εσόδων από τη φορολογία καυσίμων, εξέδωσαν ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Π.Δούκας. «Είναι μύθος ότι ωφελείται το Δημόσιο και ο προϋπολογισμός», αναφέρουν.
71
Κοινή ανακοίνωση για το θέμα της αύξησης ή μη των δημοσίων εσόδων από τη φορολογία καυσίμων, εξέδωσαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας.
«Είναι μύθος ότι το Δημόσιο και ο προϋπολογισμός ωφελούνται από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2005, η προσδοκώμενη αύξηση από τη φορολογία καυσίμων -τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ καυσίμων- θα ήταν 223 εκατ. ευρώ για όλο το έτος. Τηρουμένων των αναλογιών, για το α επτάμηνο αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση των εσόδων κατά 130 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του α επταμήνου του 2005, η σχετική αύξηση διαμορφώθηκε στα 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.
Η επιπλέον αυτή αύξηση υπεραντισταθμίζεται από τη μείωση των υπόλοιπων φορολογικών εσόδων, που προκλήθηκε από την αρνητική επίδραση της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου στην κατανάλωση των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών και στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός στο 3,6%, συνεπάγεται απώλεια εσόδων κατά 131 εκατ. ευρώ, που υπερβαίνει την επιπλέον αύξηση των εσόδων από τη φορολογία καυσίμων. Επιπλέον, αυξάνεται και η δημόσια δαπάνη για καύσιμα, γεγονός το οποίο θα πρέπει να συνυπολογισθεί στις αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Γροιλανδία: Τι γνωρίζουμε για το «πλαίσιο συμφωνίας» – Το «κυπριακό» σενάριο και η «Αρκτική Φρουρά»
- Η βυθισμένη στη λάσπη Βάρη από ψηλά – Κομμένοι δρόμοι και καταστροφές από την κακοκαιρία
- ΗΠΑ: Πρώην ειδικός εισαγγελέας δήλωσε στη Βουλή ότι ο Τραμπ επιχείρησε παρανόμως να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
- Δένδιας για ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής στη ΝΔ: Δεν θα αρνηθώ να υπηρετήσω την πατρίδα μου αν αυτό απαιτηθεί
- ΠΑΣΟΚ: Σοβαρές αιχμές Ανδρουλάκη για ΝΔ και επίθεση στη δεξιά – Τι λέει για συγκυβέρνηση και συνέδριο
- Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκροί δύο ηλικιωμένοι και τα σκυλιά τους


