
Το συζυγικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι γνωστό ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που καπνίζουν. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις καπνίστριες των οποίων οι σύζυγοι επίσης καπνίζουν.
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι γνωστό ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που καπνίζουν. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις καπνίστριες των οποίων οι σύζυγοι επίσης καπνίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Stroke, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Νιου Τζέρσεϊ με επικεφαλής τον Δρ Adnan Qureshi, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 5.379 γυναίκες που είχαν εγγραφεί στην μελέτη First National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic Follow-up Study.
Οι πληροφορίες για τους παράγοντες κινδύνου συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης των συμμετεχόντων την περίοδο 1982-1984 και μετά παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια.
Μεταξύ των γυναικών που κάπνιζαν, ο κίνδυνος να υποστούν οποιουδήποτε τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν σχεδόν εξαπλάσιος αν και οι σύζυγοί τους ήταν καπνιστές. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω εγκεφαλικού θρόμβου και όχι αιμορραγίας ήταν πενταπλάσιος.
Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ συζυγικού καπνίσματος και εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών που δεν κάπνιζαν.
Όπως εξηγεί ο Δρ Qureshi, ο σύζυγος είναι πιο πιθανό να διακόψει το κάπνισμα αν η σύζυγος δεν καπνίζει ή κάνει προσπάθεια να καπνίζει λιγότερο όταν βρίσκεται κοντά στην σύζυγό του.
health.in.gr
- Σύρος: Εισαγγελική εντολή να συλληφθεί και η σύντροφος του δράστη που σκότωσε τη 42χρονη
- Ο Οταμέντι αποχαιρέτησε την εθνική Αργεντινής (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε φαρμακείο στον Εύοσμο
- Η γυναίκα που ντούμπλαρε τον Ματ Ντέιμον στην Οδύσσεια είναι super fit κι έχει ύψος 1,37 μ.
- Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατία σήμερα δεν απειλείται από τανκς, αλλά από την υποβάθμιση του κράτους δικαίου
- Απελευθέρωση για χιλιάδες ακίνητα με κτηματολογική διαμεσολάβηση
