
Η οστική αποδυνάμωση θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο απώλειας και δοντιών
Νέα Υόρκη: Ο συνδυασμός περιοδοντικής νόσου και οστικής αποδυνάμωσης ίσως θέτεις τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε ιδιαίτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Periodontology.
Νέα Υόρκη: Ο συνδυασμός περιοδοντικής νόσου και οστικής αποδυνάμωσης ίσως θέτεις τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε ιδιαίτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Periodontology.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο με επικεφαλής την Δρ Mine Tezal έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 106 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσε ότι εκείνες με την μεγαλύτερη αποδυνάμωση των οστών που στηρίζουν την οδοντοστοιχία είχαν περισσότερες πιθανότητες απώλειας δοντιού εξαιτίας περιοδοντικής νόσου στα επόμενα 10 με 13 χρόνια.
Μάλιστα το 57% των γυναικών είχαν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την απώλεια ήταν ο βαθμός αποδυνάμωσης των φατνίων, τα οποία στηρίζουν τα δόντια. Ο κίνδυνος τριπλασιαζόταν με κάθε χιλιοστό απώλειας στα φατνία.
Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου περιοδοντικής νόσου λόγω της απότομης πτώσης των οιστρογόνων και της οστικής πυκνότητας, παράγοντες που συντελούν σε περαιτέρω κίνδυνο απώλειας δοντιού.
health.in.gr
- Δοκάρι για την Παρί με Κβαρατσκέλια (vid)
- Η Παρί ισοφάρισε με πέναλτι του Ντεμπελέ (1-1, vids)
- Μαφία: Η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε πάνω από 200 εκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο
- Σχεδόν 2.500 παραβάσεις έχουν εντοπίσει οι «έξυπνες» κάμερες – Μόλις το 2% των ενστάσεων έγινε δεκτό
- Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε πότε ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων για τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό (pic)
- Γκάνα: Νέο σκληρό πλήγμα στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα – Έως τρία χρόνια φυλάκιση για όσους εκφράζουν δημόσια στήριξη

