53

Υπόγεια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την τύχη της Εμπορικής Τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης ευνοεί την πώλησή της σε ξένο τραπεζικό όμιλο, επιλογή με την οποία αντιδρούν οι Έλληνες τραπεζίτες. Όλα θα κριθούν τον Οκτώβριο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής κατά 350 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο υπουργός Οικονομίας επιθυμεί την πώληση της Εμπορικής σε ξένο τραπεζικό όμιλο, με πρώτο στη λίστα την Credit Agricole που ήδη κατέχει ποσοστό 10% περίπου της Εμπορικής, με στόχο να «σπάσει» το ολιγοπώλιο που κρατά τα επιτόκια υψηλά και να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριοι τραπεζίτες αντιδρούν, είτε επιχειρώντας να εμποδίσουν την είσοδο ενός ξένου ισχυρού ανταγωνιστή στην εγχώρια αγορά, είτε εξαγοράζοντας την Εμπορική.

Οι πρώτες αντιδράσεις των εγχώριων τραπεζιτών εμφανίσθηκαν -σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου- στην πρόσφατη πώληση του πακέτου ιδίων μετοχών της Εμπορικής (ποσοστό 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου). Στο υπουργείο περίμεναν την Credit Agricole να συμμετάσχει. Αυτό όμως δεν έγινε, καθώς οι Γάλλοι «βρήκαν υψηλή την τιμή της μετοχής» (26,60 ευρώ), γεγονός που αποδόθηκε σε χρηματιστηριακό «παιχνίδι» ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αποθαρρυνθεί η C.A. από το να συμμετάσχει…

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς επιμένουν ότι οι Έλληνες τραπεζίτες θα συνεχίσουν την ίδια πρακτική και στο μέλλον. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείουν νέο γύρο ανοδικής πίεσης στη μετοχή την περίοδο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να αποθαρρυνθούν και πάλι οι «Γάλλοι».

Σε περίπτωση πάντως που η C.A. συμμετάσχει στην αύξηση αποδεικνύοντας την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Εμπορική το επόμενο πιθανό βήμα θα είναι η πώληση σε αυτούς από το Δημόσιο ενός επιπλέον 10% που διαθέτει, μέσω της ΔΕΚΑ (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επισπεύσει κινήσεις, είτε συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών(πιθανότητα η οποία δεν ευνοείται λόγω των μεγάλων επικαλύψεων των δικτύων και το μεγάλο λειτουργικό κόστος), είτε με την είσοδο άλλων ξένων μεγάλων τραπεζών στις ελληνικές τράπεζες. Ο Γ. Α λογοσκούφης φέρεται να έχει πει ότι «αν οι Γάλλοι δεν πάρουν την Εμπορική και δεν βρεθεί άλλη ξένη τράπεζα, η Εμπορική μπορεί να γίνει πολυμετοχική, όπως π.χ. η Εθνική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ