Παράθυρο εξαίρεσης της αντιπαροχής από τον ΦΠΑ «ανοίγει» η κυβέρνηση
Παράθυρο εξαίρεσης της αντιπαροχής από τον ΦΠΑ ανοίγει η κυβέρνηση, με την απάλειψη διάταξης της υφιστάμενης νομοθεσίας που εξαιρεί από τον φόρο τα προσύμφωνα αντιπαροχής που θα υπογραφούν έως το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της άδειας δόμησης.
88
Παράθυρο εξαίρεσης της αντιπαροχής από τον ΦΠΑ ανοίγει η κυβέρνηση, με απάλειψη διάταξης της υφιστάμενης νομοθεσίας που εξαιρεί από τον φόρο τα προσύμφωνα αντιπαροχής που θα υπογραφούν έως το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης της άδειας δόμησης.
Με άλλα λόγια όλα τα προσύμφωνα αντιπαροχής που θα υπογραφούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2005 δεν θα υπαχθούν σε ΦΠΑ, ακόμη και αν η σχετική άδεια οικοδομής εκδοθεί εντός του 2006 ή και αργότερα.
Η διάταξη που καταργείται προβλέπει, όπως αναφέρουν Τα Νέα, τη φορολόγηση με ΦΠΑ των εργολαβικών προσυμφώνων αντιπαροχής τα οποία θα συνταχθούν έως το τέλος του 2005 και η άδεια δόμησης θα εκδοθεί μετά την 1-1-2006.
Με την κατάργηση της διάταξης, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας «φάμπρικας» υπογραφής προσυμφώνων αντιπαροχής έως το τέλος του έτους.
Και αυτό διότι, εκτός από αυτούς που είχαν προγραμματίσει την εκχώρηση του οικοπέδου τους με αντιπαροχή εντός του 2005, αναμένεται να εκδηλωθεί φαινόμενο υπογραφής έως το τέλος του έτους προσυμφώνων, ακόμη και από οικοπεδούχους οι οποίοι δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν άμεσα σε εκχώρηση του οικοπέδου τους.
Από το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών προκύπτουν- εκτός από την αντιπαροχή- και άλλες εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα, θα είναι προαιρετική η υπαγωγή στο ΦΠΑ των κατά περίσταση κατασκευαστών (εξαίρεση της κατασκευής οικοδομής με αυτεπιστασία), ενώ εξαιρείται και η απόκτηση πρώτης κατοικίας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να εξαιρείται σχεδόν το 75% της οικοδομικής δραστηριότητας από το καθεστώς ΦΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Όλα μωβ: 12 τροφές πολύτιμες για τον οργανισμό μας
- Επιμένει η κακοκαιρία Erminio: Καταιγίδες σε πέντε περιοχές, θυελλώδεις άνεμοι και αφρικανική σκόνη
- ΥΠΑ: Αναταράξεις στην προμήθεια των νέων ραντάρ
- Σκάνδαλο Μάντελσον – Έπσταϊν: Emails για επίσκεψη 15χρονης
- Όταν τα ψέματα γίνονται τρόπος ζωής
- Μοριακές θεραπείες στοχεύουν στην αιτία των καρδιοπαθειών
- Το ιστορικό σχολείο που καταρρέει βουβά στην καρδιά της Αθήνας – «Εχω στείλει δεκάδες επιστολές για τα παράθυρα»
- Η Cardi B ξοδεύει χρήματα σε strip club και όχι σε τζετ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442