
Διεθνής Αμνηστία κατά ΗΠΑ για την πολιτική «μυστικών φυλακίσεων σε όλο τον κόσμο»
Για πολιτική μυστικών φυλακίσεων σε όλο τον κόσμο κατηγορεί τις ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη τις καταθέσεις δύο ανδρών. Ο διευθυντής της οργάνωσης στις ΗΠΑ είπε ότι οι καταθέσεις τους θα ρίξουν φως σε κέντρα κράτησης ανάλογα του Γκουαντάναμο.
30
Για πολιτική μυστικών φυλακίσεων σε όλο τον κόσμο κατηγορεί τις ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη τις καταθέσεις δύο ανδρών από την Υεμένη. Ο διευθυντής της οργάνωσης στις ΗΠΑ σημείωσε ότι οι καταθέσεις τους θα ρίξουν φως σε κέντρα κράτησης ανάλογα του Γκουαντάναμο.
Η οργάνωση βασίστηκε στις συνεντεύξεις των Σάλαχ Νάσερ Σαλίμ Αλι, 27 ετών, και του Μουχάμαντ Φαράτζ Αχμεντ Μπασμιλάχ, 37 ετών. Παρά το γεγονός ότι συνελήφθησαν κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, οι αναφορές και οι εμπειρίες τους ήταν ταυτόσημες.
Ο πρώτος συνελήφθη το 2003 στην Ιορδανία και ο δεύτερος στην Ινδονησία -τον ίδιο χρόνο- για να μεταφερθεί αργότερα στην Ιορδανία.
Και οι δύο υποστήριξαν ότι βασανίστηκαν από πράκτορες των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια φυλακίστηκαν σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης για περίπου οκτώ μήνες.
Επιπλέον, υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους ανακρίνονταν από Αμερικανούς πράκτορες -σε καθημερινή βάση- για τις δραστηριότητές τους στην Ινδονησία και το Αφγανιστάν.
Ο Ουίλιαμ Σουλτς, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «οι καταθέσεις τους θα ρίξουν φως σε κέντρα κράτησης των ΗΠΑ εξίσου μοχθηρά, αν και λιγότερο γνωστά από το Γκουαντάναμο».
Οι αρχές της Υεμένης υποστηρίζουν ότι οι δύο κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη χώρα από το Γκουαντάναμο πριν από περίπου τρεις μήνες μετά από σχετικό αίτημα Αμερικανών αξιωματούχων. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί αυτή την εκδοχή.
Οι δύο άνδρες, υποστήριξε η οργάνωση, δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στο Γκουαντάναμο, αν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την μεταφορά τους μετά την αρχική τους σύλληψη στην Ιορδανία και η περιγραφή των εγκαταστάσεων των φυλακών όπου κρατούνταν.
Η Σάρον Κρίπτοφ της Διεθνούς Αμνηστίας -η οποία πήρε τις συνεντεύξεις από τους δύο κρατούμενους- εξέφρασε την άποψη ότι όσα άκουσε από τους δύο άνδρες «αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα της εικόνας των μυστικών φυλακίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την εκτίμηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν φυλακισμένους εκατοντάδες ανθρώπους σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη και το Αφγανιστάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος – Ισραήλ: Νέες συνομιλίες θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ την Πέμπτη
- Βραζιλία: Σχεδόν 200 τουρίστες επισκέφθηκαν φαβέλα για το ηλιοβασίλεμα και έπεσαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών
- Τουρκία: Πόζαρε με τη σημαία του ψευδοκράτους η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο του ΟΗΕ
- Αϊτή: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών από πολυεθνική δύναμη που θα έπρεπε να τα προστατεύει
- Ουκρανία: Για κλιμάκωση των επιθέσεων και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Δεν θα καταβάλλεται φόρος κληρονομιάς
