Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρεί εντός του 2005 η κυβέρνηση

Σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρεί εντός του 2005 η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομίας είπε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει φέτος σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ (1,5 δισ. ευρώ περίπου), προκειμένου να μειώσει τα αυξημένα ελλείμματα.

27

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει φέτος σε τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ (1,5 δισ. ευρώ περίπου), προκειμένου να μειώσει τα αυξημένα ελλείμματα.

«Στο Δημόσιο χρωστούν οι φορολογούμενοι 17 δισ. ευρώ. Αυτά δεν είναι όλα εισπράξιμα. Η τιτλοποίηση αφορά μόνο μικρό ποσοστό, που δεν ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,15% στα 111,7 δισ. ευρώ.

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις των τιτλοποιήσεων» σημείωσε. Η Ελλάδα «θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, όπως έγινε σε άλλες χώρες» προσέθεσε.

Η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή είναι πολύ επιφυλακτική για το συγκεκριμένο θέμα, έπειτα από την αντίστοιχη αποτυχημένη πρακτική που ακολούθησε η Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλογοσκούφης σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, είχε πει ότι το ύψος της τιτλοποίησης θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, καθώς από το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο «εισπράξιμα πραγματικά είναι γύρω στα 10-11» δισ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Oικονομίας ευελπιστεί να δώσει «ένεση» στα φετινά έσοδα και να περιορίσει το εύρος των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που ετοιμάζει για τον προϋπολογισμό του 2006. Το… χαλί στρώθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, με ειδική νομοθετική διάταξη που πέρασε σε νομοσχέδιο για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

Πάντως, η προσφυγή της κυβέρνησης στη μέθοδο της προείσπραξης μελλοντικών εσόδων έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη στάση που είχε κρατήσει η ΝΔ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και έκανε λόγο για «αφαίρεση πόρων από τις μελλοντικές γενιές».

Aνάδοχος της τιτλοποίησης αναμένεται ότι θα είναι η Citigroup Smith Barney. Αν κριθεί απαραίτητο, αυτή η μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί και την επόμενη χρονιά, με τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ περίπου.

Το ύψος του συνολικού κρατικού δανεισμού προβλέπεται φέτος στα 33-35 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο