Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ακινήτων και «έκρηξη» στεγαστικών δανείων

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ακινήτων και «έκρηξη» στεγαστικών δανείων

«Πυρετό» μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και σύναψης στεγαστικών δανείων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του ν/σ για τη φορολογία ακινήτων που θα ισχύσει από 1/1/2006. Ευνοημένοι από τις μεταρρυθμίσεις δηλώνουν οι εταιρείες real estate, αντίθετοι στην επιβολή ΦΠΑ οι εργολάβοι.

88

«Πυρετό» μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και σύναψης στεγαστικών δανείων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2006.

Όπως αναφέρουν στο «Έθνος» παράγοντες της αγοράς, τον περασμένο Ιούλιο ο αριθμός των συμβολαίων που υπογράφηκε ήταν υπερδιπλάσιος (πάνω από 100%) σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2004.

Εκρηκτική αύξηση στα στεγαστικά δάνεια περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους και οι τραπεζίτες, καθώς η επιβολή ΦΠΑ και τα νέα μέτρα «σπρώχνουν» στα τραπεζικά γκισέ περισσότερα από 1.300 νοικοκυριά κάθε ημέρα.

Μάλιστα εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2005 τα στεγαστικά δάνεια θα «τρέχουν» με ρυθμό 30%, ενώ δεν αποκλείεται τον Δεκέμβριο η ζήτηση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Πολλοί κατασκευαστές ακινήτων πάντως, εκμεταλλευόμενοι τον «πανικό» των πολιτών από τα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, έχουν ακριβύνει έως και 20% τις τιμές των διαμερισμάτων, ειδικά εκείνων που κυμαίνονται από 70 τ.μ. έως 120 τ.μ.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Πάντως σε δύο «στρατόπεδα» έχει χωριστεί η κτηματαγορά μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων από το υπουργείο Oικονομικών, σύμφωνα με «Το Βήμα».

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες Real Estate που αποδέχονται πλήρως τις σχεδιαζόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη είναι οι μικρομεσαίοι εργολάβοι -κατασκευαστές οι οποίοι φαίνεται να είναι αντίθετοι στην επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Oι μεν πρώτοι ζητούν εδώ και χρόνια την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις αγοραπωλησίες νεόδμητων οικοδομών επειδή όπως λένε εμφανίζουν στα λογιστικά τους βιβλία τις πραγματικές συναλλαγές, είτε αυτές αφορούν την αγορά υλικών είτε τις πωλήσεις τους και συνεπώς θα μπορούν να εκπέσουν τον ΦΠΑ στο σύνολό του.

Oι μικρομεσαίοι εργολάβοι-κατασκευαστές, οι οποίοι τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και έχουν τη δυνατότητα υποτιμολογήσεων, δεν επιθυμούν την επιβολή ΦΠΑ, διότι το εισόδημά τους προσδιορίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες τεκμαρτώς και συνεπώς η επιβολή του ΦΠΑ θα επιβαρύνει φορολογικά όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται στο κατασκευαστικό κύκλωμα και δεν τηρούν βιβλία Γ΄ Κατηγορίας.

Δηλαδή το εισόδημά τους δεν προσδιορίζεται λογιστικώς. Επίσης, όσον αφορά την κατηγορία αυτή των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, λόγω του ότι με την εφαρμογή του ΦΠΑ θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα αναπροσαρμοστούν τα τεκμαρτά τους εισοδήματα και θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Πέρα όμως από τη διαμάχη μεγάλων και μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, η ουσία είναι ότι αν τελικά αυξηθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες, όπως και να έχει, τελικώς χαμένος θα είναι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Προτάσεις ΤΕΔΚΝΑ, ΤΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία εκπροσωπεί 122 OΤΑ, προτείνει «ήπια» τιμαριθμική αύξηση στις τιμές ζώνης των ακινήτων που δεν θα υπερβαίνει το 10%, καθώς και την καθιέρωση ειδικού «διορθωτικού συντελεστή ΦΠΑ» για την επιβολή ΦΠΑ.

Oσον αφορά την πρόθεση του υπουργείου Oικονομικών για επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Ι.Αλαβάνος επισημαίνει ότι πάγια θέση του ΤΕΕ ήταν και είναι η ολοκλήρωση του κύκλου του ΦΠΑ στον τομέα της κατοικίας με την εφαρμογή του στα μεταβιβαζόμενα νεόδμητα διαμερίσματα και γενικότερα στα νεόδμητα κτίρια, ως σημαντικού μέτρου για την εξυγίανση του τομέα και για την πάταξη της φοροδιαφυγής (ΦΠΑ, αλλά και φόρου εισοδήματος).

Πάντως, στο σχέδιο νόμου που δόθηκε στους φορείς υπάρχουν πολλά κενά και αδιευκρίνιστα σημεία που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικό από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο