Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πλαφόν 3% στις αυξήσεις μισθών και μικρές αυξήσεις τιμολογίων στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ

Πλαφόν 3% στις αυξήσεις μισθών και μικρές αυξήσεις τιμολογίων στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ

Αυξήσεις κάτω του 3% θα λάβουν το 2006 οι εργαζόμενοι στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, αμυντικές βιομηχανίες κ.α.), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους τον επόμενο χρόνο.

88

Αυξήσεις χαμηλότερες του 3% θα λάβουν το 2006 οι εργαζόμενοι στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, αμυντικές βιομηχανίες κ.α.), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους τον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο ζητά παράλληλα από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγιά τους κάτω από το 3%, να περιορίσουν τις προσλήψεις, να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, να προωθήσουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και να περιορίσουν δραστικά το δανεισμό τους.

Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι αυξήσεις στους μισθούς που θα δοθούν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθορίζονται στο ανώτατο όριο του 3%, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 5%. Οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν σε μία δόση την 1-1-2006.

Για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ διευκρινίζεται ότι «πρέπει σε κάθε περίπτωση να κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%» και ότι «οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να προβαίνουν σε αυξήσεις τιμολογίων, αν δεν έχουν εξετασθεί προηγουμένως όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αύξησης των εσόδων».

Στις οδηγίες του υπουργείου αναφέρεται ακόμα ότι:

1. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους, καθώς και τα πλεονάζοντα χρηματικά τους διαθέσιμα για τη δημιουργία εισοδήματος.

2. Οι δαπάνες για ομάδες εργασίας, αμοιβές επιτροπών και υπερωριών, καθώς και οι αμοιβές εκτός έδρας και σε είδος πρέπει να κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005.

3. Οι προσλήψεις πρέπει να αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που καλύπτουν τις απαιτήσεις των κενών θέσεων, αφού όμως έχει αξιολογηθεί το υπάρχον προσωπικό. Το κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου πρέπει να καλύπτεται από την ίδια την επιχείρηση.

4. Οι επιχειρήσεις ενισχύονται από το κράτος στο βαθμό που οι ίδιοι πόροι των επιχειρήσεων δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών και κατά το μέτρο που δεν παραβιάζεται το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.

5. Να προωθούν τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την παροχή τεχνογνωσίας και των μεθόδων του ιδιωτικού τομέα προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, την ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ θα πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τα σχέδια προϋπολογισμών τους για το 2006 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο, υποχρεούνται να αποστέλλουν:

– Τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία σε λογιστική βάση για τρίμηνο, εξάμηνο, εννεάμηνο και δωδεκάμηνο, καθώς και τα στοιχεία απασχόλησης σε μηνιαία βάση.

– Τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια, καθώς και τα συμβόλαια διαχείρισης για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

– Κάθε πρόταση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης του καταστατικού, του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, καθώς και του κανονικού προσωπικού.

Συνασπισμός: «Νέα άγρια λιτότητα στους μισθούς προαποφασίζει η κυβέρνηση»

Ανακοίνωση σχετικά με την εγκύκλιο εξέδωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το κόμμα του καταγγέλλει την εγκύκλιο, με την οποία καταργούνται στην ουσία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ και επιβάλλεται σκληρή μονομερής λιτότητα στους μισθούς.

«Η αυταρχική, αυθαίρετη και αντισυνταγματική αυτή επιλογή της κυβέρνησης για νέα πιο άγρια λιτότητα στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ προαναγγέλλει τη γενικότερη πολύ πιο σκληρή πολιτική συμπίεσης μισθών και συντάξεων, που πρόκειται να εφαρμόσει εντός του 2006 συνολικά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνει ακόμη ο κ. Λαφαζάνης.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο