Εξομοίωση της προαιρετικής με την υποχρεωτική ασφάλιση ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη
Τις συντάξεις σε έγγαμες γυναίκες-συνταξιούχους των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης καλείται να επανεξετάσει, σε κάποιες περιπτώσεις, το ΙΚΑ, υπολογίζοντας εκ νέου το ύψος των συγκεκριμένων αποδοχών, έπειτα από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη.
88
Τις συντάξεις σε έγγαμες γυναίκες-συνταξιούχους των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης καλείται να επανεξετάσει, σε κάποιες περιπτώσεις, το ΙΚΑ, υπολογίζοντας εκ νέου το ύψος των συγκεκριμένων αποδοχών.
Αφορμή στάθηκε η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη ύστερα από αναφορές πολιτών των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν απορριφθεί με βασικό επιχείρημα ότι ο υπολογισμός της ασφαλιστικής κλάσης τους προέρχεται από προαιρετική και όχι υποχρεωτική ασφάλιση, όπως αναφέρει «Το Βήμα».
Με επιστολή που δημοσίευσε, ο επικεφαλής της αρχής Γ.Καμίνης διατύπωσε το πρόβλημα προς τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισημαίνοντας τη θέση του περί εξομοίωσης της προαιρετικής με την υποχρεωτική ασφάλιση- θέση με την οποία συναίνεσε τελικά η παραλήπτρια υπηρεσία.
Στην απάντηση της γενικής γραμματείας δε σημειώνεται ότι θα μπορούσε να υπολογισθούν εκ νέου «οι συντάξιμες αποδοχές και στις περιπτώσεις έγγαμων γυναικών που είχαν κάνει προαιρετική ασφάλιση κατά την περίοδο 1.1.1981- 31.12.1988 σε κλάση ανώτερη της 6ης, με βάση αποδοχές στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα γάμου».
Oι καταγγελίες που δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη αφορούν πιο συγκεκριμένα την εφαρμογή του άρθρου 35 του Ν. 2956/2001 ως προς την κατάργηση διατάξεων που προκαλούν άνιση μεταχείριση εργαζομένων, βάσει του οποίου «οι έγγαμες γυναίκες, συνταξιούχοι OΚΑ(…) δύναται να ζητήσουν την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους, με αίτησή τους προς τον οργανισμό από τον οποίο συνταξιοδοτήθηκαν(…). Η καταβολή των διαφορών που θα προκύψουν δεν δύναται να ανατρέξει σε χρόνο μεγαλύτερο της πενταετίας από την υποβολή της αίτησης ».
Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είχε μάλιστα «ενισχυθεί» από σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του ΙΚΑ, η οποία ορίζει τις βασικές προϋποθέσεις για τον συνυπολογισμό της αναδρομικής προσαύξησης οικογενειακών βαρών στις συντάξιμες αποδοχές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέμπη: Παραδέχτηκε διαγραφές υλικού ο εκπρόσωπος της Interstar – «Ήταν… σκουπίδια»
- Νάπολι: Ο Δήμος έτοιμος να απονείμει την τιμητική υπηκοότητα σε Ντε Λαουρέντις
- Τον παγίδεψαν, τον καταδίκασαν, τον εκτέλεσαν – 70 χρόνια μετά, ο Τόμι Λι Γουόκερ αθωώθηκε – «Νέγρος-τέρας»
- Air France και KLM ακύρωσαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ και ΗΑΕ για το Σαββατοκύριακο
- Βενετία: Εννέα υπνοδωμάτια, επτά πρόωροι θάνατοι – Μπορεί το «καταραμένο» παλάτι να προσελκύσει αγοραστή;
- «Οι νέοι θα πληγούν περισσότερο από το τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

