Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ψαλίδι στις συντάξεις 600.000 εργαζομένων λόγω των ρυθμίσεων για τις υπερωρίες

Ψαλίδι στις συντάξεις 600.000 εργαζομένων λόγω των ρυθμίσεων για τις υπερωρίες

Στο 15% κατά μέσον όρο θα κινηθεί η μείωση της σύνταξης για 600.000 εργαζομένους που απασχολούνται υπερωριακά σε ΔΕΚO, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα από τη μείωση των υπερωριών που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μείωση και στις συντάξεις χηρείας.

28

Στο 15% κατά μέσον όρο θα κινηθεί η μείωση της σύνταξης για 600.000 εργαζομένους που απασχολούνται υπερωριακά σε ΔΕΚO, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα από τη δραστική μείωση των υπερωριών που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μείωση έρχεται και στις συντάξεις χηρείας.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Προσωπικού Oργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Κουτρουμάνης, εκτός από τη μείωση των αποδοχών κατά 10%, η μείωση των υπερωριών επηρεάζει και τις συντάξεις διότι, ως γνωστόν, οι υπερωρίες υπολογίζονται στον συντάξιμο μισθό.

Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων η μείωση στις συντάξεις θα ξεπεράσει και το 20%. Την ίδια άποψη έχει και ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, ο οποίος παρατηρεί ότι πέρα από τη μείωση κατά 15% στις συντάξεις θα υπάρξει και απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, σε 40 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα εκτιμάται το κέρδος των εργοδοτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών.

Παράλληλα, κατά 28% μείωση αναμένεται στις συντάξεις χηρείας, καθώς το υπουργείο Απασχόλησης έχει εντάξει στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αλλάζει το καθεστώς σύνταξης λόγω θανάτου.

Ωστόσο, με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται στο 50% από 70% που είναι σήμερα, η σύνταξη χηρείας για τους άνω των 65 ετών δικαιούχους, στην περίπτωση που εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα.

Με δεδομένο ότι οι συντάξεις χηρείας είναι πολύ περισσότερες για τους άνω των 65 ετών, τα επόμενα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων θα έχει μείωση στο ποσό της σύνταξης χηρείας κατά 28%.

Έτσι, η νέα διάταξη είναι δυσμενέστερη για πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων από τον αριθμό εκείνων που ευνοεί (το θέμα αφορά όλους τους δικαιούχους των ασφαλιστικών ταμείων πλην Δημόσιου).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο