Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
Μέσω ΔΕΗ η επιστροφή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μέσω ΔΕΗ η επιστροφή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα γίνει πιθανότατα η επιστροφή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές ανησυχούν για τον αναμενόμενο υπερδιπλασιασμό του κόστους θέρμανσης.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα γίνει πιθανότατα η επιστροφή του αυξημένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές ανησυχούν για τον αναμενόμενο υπερδιπλασιασμό του κόστους θέρμανσης.

Το υπουργείο Oικονομίας προσανατολίζεται η επιστροφή του φόρου να γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται σε αυτούς. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει αυτή η λύση, αλλά και με το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό των λογαριασμών της ΔΕΗ τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό εμβαδόν των κατοικιών.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα είναι σαφές ότι πολλά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν σημαντικά, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Oικονομίας εξετάζεται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή του αυξημένου φόρου που θα καταβάλλεται για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Μιλώντας την Τετάρτη στη ΝΕΤ, ο Γ.Αλογοσκούφης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται η επιστροφή να γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πιθανότατα με βάση τα τετραγωνικά του κάθε νοικοκυριού. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν, πως ο υπουργός Oικονομίας -ο οποίος διαφωνούσε με τη δημοσιοποίηση της εξομοίωσης προτού η κυβέρνηση καταλήξει στον μηχανισμό επιστροφής του φόρου- προχώρησε σε αυτές τις διευκρινίσεις ύστερα από συνεννόηση με το Μαξίμου, το οποίο διαπίστωσε πως η θέση ότι η κυβέρνηση μελετά τη λύση δεν μπορούσε να κρατηθεί.

O κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παραδέχτηκε πως η επιστροφή φόρου δεν θα ισχύσει για όλους. Η δήλωσή του πάντως, που έκανε ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα, ήταν πως αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση για τον μηχανισμό επιστροφής του φόρου αυτή η εξομοίωση δεν θα γίνει.

Η αποστροφή του αυτή έδειξε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, πως η πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα να προχωρήσει στην εξαγγελία της εξομοίωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης στην Κυβερνητική Επιτροπή ήταν πρόωρη. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μη βρει μια ικανοποιητική φόρμουλα και τελικά να μη γίνει η εξομοίωση των συντελεστών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Oικονομίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, για την επιστροφή του φόρου στα νοικοκυριά, να δημιουργηθεί ένας συντελεστής μέσης κατανάλωσης ανά τετραγωνικό μέτρο, στην κατάρτιση του οποίου θα ληφθούν υπόψη κοινωνικές και γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

O συντελεστής αυτός θα πολλαπλασιάζεται με τα τετραγωνικά του σπιτιού και θα προκύπτει το ποσό της επιδότησης που θα εισπράττουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Oι ίδιες πηγές λένε, πως η προσπάθεια του υπουργείου είναι η επιδότηση να καταβάλλεται άμεσα με την αγορά του πετρελαίου.

Όπως πάντως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, η λύση αυτή δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά: θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε κύριες κατοικίες και εξοχικά; Τι θα γίνει με τα κλειστά σπίτια; Με όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν άλλες μορφές ενέργειας για τη θέρμανση (όπως το φυσικό αέριο;). Περιπλοκές προκύπτουν όμως και από τα κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν καταλήξει σε λύσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
Cookies