
Πρόεδρος των Βάσκων και πάλι ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε με τις ψήφους των κομμουνιστών
Τρίτη θητεία στην ηγεσία της Χώρας των Βάσκων για τον Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε. Ο επικεφαλής του PNV επικράτησε του υποψηφίου των Σοσιαλιστών με απλή πλειοψηφία, χάρη σε δύο ψήφους του βασκικού ΚΚ, του κόμματος που έκανε την έκπληξη στις τοπικές εκλογές.
30
Τρίτη θητεία στην ηγεσία της Χώρας των Βάσκων για τον Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε. Ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) επικράτησε του υποψηφίου των Σοσιαλιστών με απλή πλειοψηφία, χάρη σε δύο ψήφους του βασκικού ΚΚ, του κόμματος που έκανε την έκπληξη στις τοπικές εκλογές.
Στις εκλογές που είχαν γίνει στις 18 Απριλίου ο τρικομματικός συνασπισμός υπό τον Ιμπαρέτσε δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών: Κέρδισε 29 από τις 75 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου.
Αντίθετα, ενισχυμένο βγήκε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Βασκικών Εδαφών (με τη στήριξη του εκτός νόμου Μπατασούνα, που θεωρείται πολιτικός βραχίονας της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ) καθώς εξέλεξε εννέα βουλευτές και έγινε ο «ρυθμιστής» της προεδρικής εκλογής.
Μάλιστα, αρκετοί Ισπανοί πολιτικοί μιλούσαν για τη λεγόμενη «κρυφή λίστα» με την έννοια ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚ «φιλοξενούνταν» μέλη της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ.
Ενισχυμένοι είχαν βγει και οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Θαπατέρο με 18 έδρες (έναντι 13 στην προηγούμενη εκλογή), ενώ υποχώρησε το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές από 19 το 2001.
Τελικά, ύστερα από δύο μήνες ζυμώσεων και διαβουλεύσεων, ο Ιμπαρέτσε εξελέγη και πάλι επικρατώντας του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Πάτσι Λόπεθ. Ο πρώτος συγκέντρωσε 34 ψήφους, έναντι 33 του αντιπάλου του.
Από τους εννέα βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, δύο ψήφισαν τον Ιμπαρέτσε, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν την αποχή. Υπήρξε επίσης και μία λευκή ψήφος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τσαρλς Νταν μπαίνει στον κόσμο του Batman – Ολοκληρώνεται το παζλ για το sequel
- Νέο κεφάλαιο για την Apple με την αποχώρηση του Τιμ Κουκ – Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του
- Ιαπωνία: Τουλάχιστον έξι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό – Οι Αρχές προειδοποιούν για νέο μεγα-σεισμό
- Στο Ηράκλειο ο Κικίλιας: Οι λιμενικοί μας κάνουν τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των μεταναστατευτικών ροών
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/4): Δράση με Παναθηναϊκό στη Euroleague και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Undeclared Work in Greece Remains Above EU Average

