28

Σε θετική περιοχή κινούνται οι δείκτες κατά τις πρωινές διαπραγματεύσεις της Πέμπτης στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έδωσε ώθηση στις μετοχές εξαγωγέων όπως οι LOreal και Unilever.

Την Τετάρτη οι μετοχικές τιμές έκλεισαν σε νέο υψηλό τριετίας εν μέσω προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη και υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή της μετοχής της Infineon AG κατέγραψε άνοδο 2,5% στον απόηχο δημοσιεύματος της γερμανικής οικονομικής ημερησίας Handelsblatt το οποίο υποστηρίζει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία ημιαγωγών σχεδιάζει εισαγωγή στο χρηματιστήριο της μονάδας τσιπ μνήμης.

Σε υψηλότερα επίπεδα παρασύρθηκαν οι μετοχές των STMicroelectronics (κέρδη 1,4%) και ASML (κέρδη 2,5%).

Στον αντίποδα, απώλειες 3% σημείωσε η μετοχή της Tate & Lyle: η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία ζάχαρης προέβη στην εκτίμηση ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα του 2007 θα είναι μειωμένα κατά 20 εκατ. στερλίνες και τα λειτουργικά αποτελέσματα του 2008 μειωμένα κατά 60 εκατ. στερλίνες.

Χαρακτήρισε επίσης άδικες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπουν τη σταδιακή μείωση, μέχρι το 2008, της θεσμικής τιμής ζάχαρης κατά 39% στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της εδώ και σαράντα έτη Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) ζάχαρης.

Στις 11.03, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε κέρδη 0,22%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε άνοδο 0,27% ενώ, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης DAX σημείωνε κέρδη 0,25%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters