Αισιόδοξη η ΤτΕ για τον πληθωρισμό, αστάθμητος παράγοντας τα καύσιμα
Αναθεωρεί προς τα κάτω η Τράπεζα της Ελλάδος τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, καθώς οι επιχειρήσεις προχωρούν σε «αμυντικές κινήσεις» στο μέτωπο των τιμών, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Αστάθμητος παράγοντας παραμένουν τα καύσιμα.
27
Τις αισιόδοξες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό μετέφερε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρατέθηκε στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ.
Οι προβλέψεις της ΤτΕ, όπως είχαν διατυπωθεί τον περασμένο Απρίλιο, ήταν σαφώς πιο απαισιόδοξες από αυτές της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο επίπεδο του 4%.
Ωστόσο, έκτοτε οι υπηρεσίες της ΤτΕ έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν μετακυλίσει στις τιμές το κόστος από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
Το γεγονός αυτό αξιολογείται θετικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πλέον εκτιμά ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το 3,9%.
Ωστόσο, η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν να αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Η συγκράτηση των τιμών αποδίδεται από την ΤτΕ τόσο στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς, όσο και σε «αμυντικές κινήσεις» των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του μειωμένου τζίρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
