Ανοδο του πληθωρισμού πάνω από το 3,4% μέσα στο καλοκαίρι αναμένει η αγορά
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των καυσίμων, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι ωστόσο προειδοποιούν για κίνδυνο ανόδου τους επόμενους μήνες.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο, λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των καυσίμων, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι ωστόσο προειδοποιούν για κίνδυνο ανόδου τους επόμενους μήνες.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, όπως ευρέως αναμενόταν, λόγω των αυξήσεων στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και στην τιμή του πετρελαίου.
«Βλέπω τον πληθωρισμό αμετάβλητο στο 3,4% τον Μάιο, λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των καυσίμων, που θα αντισταθμίσει την όποια επίδραση από τον υψηλότερο ΦΠΑ» είπε στο Reuters ο οικονομολόγος τηw Alpha Bank, Δημήτρης Μαρουλής.
Tον Μάιο, ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο θα παραμείνει στα επίπεδα του Απριλίου. Η ΕΣΥΕ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον εναρμονισμένο πληθωρισμό Μαΐου την ερχόμενη Πέμπτη.
Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2% τον Μάιο, από 2,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.
Ο οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Λαμπριανός είπε ότι οι καλές καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα βοήθησαν επίσης στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή πιθανόν να αυξηθεί το καλοκαίρι, προειδοποίησε ο οικονομολόγος της EFG Eurobank Πλάτων Μονοκρούσσος, ο οποίος προέβλεψε πληθωρισμό 3,3%-3,4% για τον Μάιο.
«Οι κίνδυνοι τους επόμενους τρεις μήνες είναι για άνοδο και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί πάνω από 3,5%, λόγω αρνητικών βάσεων σύγκρισης, του κόστος των καυσίμων και του πιο αδύναμου ευρώ» είπε.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας