Επισήμως ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ρ.Χαραντινάι
Η γενική εισαγγελέας του ICTY Κάρλα ντελ Πόντε αποφάσισε να μην εφεσιβάλει σχετική δικαστική απόφαση και έτσι ο τέως πρωθυπουργός του Κοσόβου και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ραμούς Χαραντινάι, θα μείνει ελεύθερος μέχρι την έναρξη της δίκης του.
Η γενική εισαγγελέας του ICTY Κάρλα ντελ Πόντε αποφάσισε να μην εφεσιβάλει σχετική δικαστική απόφαση και έτσι ο τέως πρωθυπουργός του Κοσόβου και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ραμούς Χαραντινάι, θα μείνει ελεύθερος μέχρι την έναρξη της δίκης του.
«Η κατηγορούσα αρχή δεν θα καταθέσει έφεση» δήλωσε την Τρίτη η Φλοράνς Αρτμάν, εκπρόσωπος της Ντελ Πόντε.
Τη Δευτέρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ενέκρινε την υπό όρους απελευθέρωση του Χαραντινάι, ο οποίος κατηγορείται για εγκληματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, αλλά ανέστειλε την αποφυλάκισή του εν αναμονή πιθανής έφεσης της εισαγγελίας μέσα σε ένα 24ωρο.
Το δικαστήριο συνδύασε ωστόσο την απόφασή του με αριθμό όρων, κυρίως την απαγόρευση της ενασχόλησης του Χαραντινάι με την πολιτική.
Ο Χαραντινάι, 35 χρόνων, είναι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους που κατηγορούνται από το ICTY, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Κατηγορείται για διώξεις, φόνους, απάνθρωπες μεταχειρίσεις και βιασμούς σε βάρος Σέρβων, Αλβανών και Ρομά αμάχων του Κοσόβου κατά τη σύγκρουση στην επαρχία αυτή (1998-1999). Μετέβη στο ICTY το Μάρτιο αφού παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του.
Η Γεωργία Νταγάκη μας προσκαλεί την Παρασκευή 24 Απριλίου σε ένα μουσικό ταξίδι που συμπυκνώνει 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, αναζήτησης και εξέλιξης.