Ελεγκτικό «δίχτυ» σε ενοίκια, σκάφη αναψυχής και «πόθεν έσχες» στήνει η Εφορία
«Μέτωπο» κατά της φοροδιαφυγής ανοίγει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, μέσω σαρωτικών ελέγχων και διασταυρώσεων στα δηλωθέντα ενοίκια φυσικών προσώπων, στα σκάφη αναψυχής, στην επιχειρηματική αμοιβή και στο «πόθεν έσχες».
88
«Μέτωπο» κατά της φοροδιαφυγής ανοίγει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, μέσω σαρωτικών ελέγχων και διασταυρώσεων στα δηλωθέντα ενοίκια φυσικών προσώπων, στα σκάφη αναψυχής, στην επιχειρηματική αμοιβή και στο «πόθεν έσχες».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ, η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή λόγω απόκρυψης επιχειρηματικής αμοιβής από φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται περί τα 60 εκατ. ευρώ., ενώ το συνολικό ποσό που φαίνεται να μην δηλώνουν τα νομικά πρόσωπα από εκμισθώσεις ακινήτων ξεπερνάει τα 49 εκατ. ευρώ.Oσον αφορά τις διασταυρώσεις του «πόθεν έσχες», η ΓΓΠΣ βάσει νέας ειδικής εφαρμογής προχώρησε πρόσφατα σε διασταυρώσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων φυσικών προσώπων και των δαπανών που πραγματοποίησαν για τα οικονομικά έτη 2002, 2003 και 2004.
Από τις συγκρίσεις των στοιχείων στα αντίστοιχα οικονομικά έτη βρέθηκαν ποσά που δεν δικαιολογούνται από το ετήσιο οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Όσον αφορά τις διασταυρώσεις ενοικίων φυσικών προσώπων, θα ελεγχθεί το εισόδημα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι από εκμισθώσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες που εμφανίζουν οι ενοικιαστές στις δηλώσεις τους.
Τα στοιχεία των διασταυρώσεων σκαφών αναψυχής προκύπτουν έπειτα από συσχετισμό και διασύνδεση, αφενός των αντιγράφων νηολόγησης ή μεταβίβασης που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στις Λιμενικές αρχές και αφετέρου των αρχείων εκκαθάρισης δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του μητρώου του ΤΑΧΙS για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη.
Η διασταύρωση θα αφορά εξάλλου τα δηλωθέντα για το οικονομικό έτος 2005 ποσά επιχειρηματικής αμοιβής. Oπως είναι γνωστό, τα ποσά που δηλώνονται ως επιχειρηματική αμοιβή από νομικά πρόσωπα, με το έντυπο Ε 5, πρέπει να δηλώνονται ως εισόδημα και από τα φυσικά πρόσωπα στα οποία αφορούν, με το έντυπο Ε 1.
Από τους ελέγχους που αποφασίστηκε να γίνουν μετά την παρατηρούμενη, τα προηγούμενα χρόνια, σημαντική απόκλιση των ποσών επιχειρηματικής αμοιβής μεταξύ των δηλωθέντων στα έντυπα Ε 5 και Ε 1 από τα νομικά και φυσικά πρόσωπα αντίστοιχα, προέκυψε για το 2004 ότι η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.
Υλοποιήθηκε τέλος διασταύρωση στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2004 (χρήση 2003), που αφορούσε τα ποσά των ενοικίων που φαίνεται ότι πληρώνουν οι ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Συνολικά 4.224 ιδιοκτήτες δήλωσαν συνολικό ποσό από εκμίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων 28.309.814 ευρώ, ενώ οι ενοικιαστές τους δήλωσαν ότι πλήρωσαν συνολικό ποσό ενοικίου 77.494.572 ευρώ. Το ποσό που δεν δηλώθηκε από τους εκμισθωτές έφτασε τα 49.184.758 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θα συγκρουστεί, αλήθεια, η Ελλάδα και οι άλλοι με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία;
- ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ απέρριψε την κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Οργανωμένη συγκάλυψη του σκανδάλου
- Γιόκιτς και Αντετοκούνμπο στην κορυφή του All-Star 2026
- Θεσσαλονίκη: Νεκρή η 48χρονη που έπεσε από μπαλκόνι
- Ο Νομπελίστας Λάσλο Κρασναχορκάι στην Αθήνα
- ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανη και αδιάφορη για λύσεις στον πρωτογενή τομέα η κυβέρνηση


