38

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης, με γραπτή δήλωση του, εκφράζει την ανησυχία του για την «τραγική κρίση» της ελληνικής οικονομίας και επισημαίνει την αναγκαιότητα τα δύο μεγάλα κόμματα να αναζητήσουν σημεία συμφωνίας.

Ως πρώτο σημείο συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρέπει να είναι η άμεση προώθηση στη Βουλή νόμου, ο οποίος να ορίζει ότι εφεξής οι διοριζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση με τους λοιπούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή «δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στους αριθμούς και τα άλλα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να προωθηθεί λύση στο πρόβλημα. Επισημαίνει ότι για όλα τα μεγάλα θέματα καλό είναι να αρχίσει επιτέλους σοβαρός και ειλικρινής διάλογος ενώπιον του λαού.

Η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη έχει ως εξής: «Τα τελευταία δημοψηφίσματα, τα οποία κλονίζουν την Ευρώπη και επιδεινώνουν τις οικονομικές της προοπτικές, αποτελούν πρόσθετο λόγο ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας μας, η οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τραγική κρίση.

»Είναι ανάγκη ο πολιτικός κόσμος της χώρας να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας και αποτελεί εθνικό χρέος των δύο μεγάλων κομμάτων να αναζητήσουν σημεία, στα οποία συμφωνούν.

»Τέτοια σημεία ασφαλώς υπάρχουν από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου ευθέως δηλώνει ότι δεν είναι κρατιστής και μέσα στο κόμμα του ακούγονται και άλλες πολλές υπεύθυνες φωνές.

»Πρώτο σημείο συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων πρέπει να είναι η άμεση προώθηση στη Βουλή νόμου, ο οποίος να ορίζει ότι εφεξής οι διοριζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς σε ό,τι αφορά και τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, με τους λοιπούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα.

»Εξάλλου οι ήδη εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρόνο, που δεν μπορεί να είναι μακρύς, να προσαρμόσουν τις εργασιακές σχέσεις και τα εφεξής δημιουργούμενα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα με όσα ισχύουν για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί, εξ ορισμού οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα είναι ανταγωνιστικές και θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογουμένους με τα τεράστια ελλείμματά τους.

»Τα δύο κόμματα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στους αριθμούς και τα άλλα δεδομένα της κοινωνικής ασφάλισης. Έχοντας τη συνολική εικόνα και μόνο τότε να προχωρήσουμε σε κρατική βοήθεια προς τα επί μέρους ταμεία, η οποία κατ ανάγκην δεν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη απ ό,τι σήμερα δίδεται.

»Μπορεί όμως και πρέπει να είναι πολύ δικαιότερα κατανεμημένη, μια που το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος δεν είναι μόνο η ελλειμματικότητά του, αλλά προπαντός οι τεράστιες κοινωνικές αδικίες που εμπεριέχει. Εξασφαλίζουμε τα υπερπρονόμια των ολίγων προνομιούχων των ΔΕΚΟ, εις βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων των 400 ευρώ, αλλά και των παλαιών και νέων ανέργων.

»Το να επιδιώκουμε επιλεκτικά να λύσουμε το πρόβλημα όχι καταργώντας προνόμια, αλλά εξασφαλίζοντας όλους τους προνομιούχους εις βάρος του δημοσίου χρέους και των ταμείων, απο τα οποία θα συνταξιοδοτηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των μη προνομιούχων εργαζομένων, είναι πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο.

»Για όλα αυτά τα μεγάλα θέματα, αλλά και για άλλα, όπως για παράδειγμα η προώθηση από κοινού της αξιολόγησης των ΑΕΙ και η εισαγωγή των μη κρατικών πανεπιστημίων, καλό είναι να αρχίσει επιτέλους σοβαρός και ειλικρινής διάλογος ενώπιον του λαού, τον οποίο έχουμε χρέος εντίμως να ενημερώσουμε, αντί εμείς οι πολιτικοί να αναλισκόμεθα σε ανούσιες τηλεοπτικές κοκορομαχίες απο τα τηλεοπτικά παράθυρα, που βλάπτουν και τους εαυτούς μας και τον λαό».

Αντίδραση ΓΣΕΕ

«Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης, με την πρόταση του να συνεννοηθούν τα μεγάλα κόμματα και χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζομένους και τα συνδικάτα τους να ανατρέψουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, υποδεικνύει τον πλέον αντιδημοκρατικό αλλά και αντι-ευρωπαϊκό τρόπο για την επίλυση των ζητημάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«Τα κόμματα ψηφίζονται από τους Έλληνες πολίτες και τους εργαζομένους στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Αμφιβάλουμε για την εκλογική τύχη τους αν είχαν αναλάβει ως προεκλογικές δεσμεύσεις ό,τι προτείνει ο κ.Μητσοτάκης» σημειώνεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ