Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ευρύτερες ανακατατάξεις στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο επιφέρει η συμφωνία στον ΟΤΕ

Ευρύτερες ανακατατάξεις στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο επιφέρει η συμφωνία στον ΟΤΕ

Σωρεία αλλαγών σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα τροφοδοτεί η συμφωνία που υπεγράφη στον OΤΕ, καθώς εκτιμάται πως θα επηρεάσει το καθεστώς των προσλήψεων προσωπικού αλλά και την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, δίχως να θίγεται η μονιμότητα.

88

Σωρεία αλλαγών σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα τροφοδοτεί η συμφωνία που υπεγράφη στον OΤΕ, καθώς εκτιμάται πως θα επηρεάσει το καθεστώς των προσλήψεων προσωπικού αλλά και την ποιότητα των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, έστω και αν δεν θίγεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα.

Άμεσα επακόλουθα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του OΤΕ θεωρείται – σύμφωνα με «Το Βήμα» – η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με την αφαίρεση όλων ανεξαιρέτως των ΔΕΚO, η πλήρης αποδέσμευση των ΔΕΚO από το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ, αλλά και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ακόμη και στον «στενό» δημόσιο τομέα με την εκχώρηση τομέων δράσης τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η συμφωνία που υπεγράφη με τον OΤΕ, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα επιτρέψει, κατ΄ αρχήν, στον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο, να επαναφέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται όλες οι ΔΕΚO από το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το εύρος του δημόσιου τομέα να επανέλθει στα προ του 1980 επίπεδα, προτού δηλαδή ενταχθούν σε αυτόν, όσον αφορά τις προσλήψεις και το εργασιακό καθεστώς, οι ΔΕΚO.

Oι εξελίξεις όμως στον OΤΕ, όπως εκτιμούν συνδικαλιστικά στελέχη, δεν θα επηρεάσουν μόνο τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚO, μετά και την άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και τον στενό δημόσιο τομέα.

Ήδη ο δρόμος για επαναδιαπραγμάτευση των εργασιακών σχέσεων έχει ανοίξει, όχι μόνο με τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για εκχώρηση τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά κυρίως με την καθιέρωση της θητείας στα διευθυντικά στελέχη και την επανασύσταση των οργανικών θέσεων όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τα δύο αυτά μέτρα αποτελούν εύσχημο τρόπο ώστε να παρακαμφθεί η συνταγματική απαγόρευση για άρση της μονιμότητας ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα.

Και αυτό διότι στις θέσεις όπου ισχύει η θητεία (διευθυντές και γενικοί διευθυντές) κάλλιστα μπορούν να προσληφθούν ακόμη και άτομα ή αποκλειστικά και μόνο άτομα από τον ιδιωτικό τομέα (ως μάνατζερ) και επιπλέον η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων μέσω των νέων οργανισμών των υπουργείων ανοίγει τον δρόμο για τη συρρίκνωση του Δημοσίου, όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό.

Ωστόσο υπάρχει και μια θετική παράμετρος στις αλλαγές αυτές, καθώς η εξαίρεση των ΔΕΚO από το σύστημα προσλήψεων του ΑΣΕΠ θα έχει ως αποτέλεσμα να οριοθετηθεί εκ νέου το εύρος του Δημοσίου, ώστε τα στοιχεία τα οποία παραδίδει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσουν αξιόπιστο χαρακτήρα.

Διότι ως σήμερα και ανάλογα με τις συγκυρίες προσετίθεντο ή εξαιρούνταν επιχειρήσεις από τον νόμο που καθορίζει το εύρος του Δημοσίου, με αποτέλεσμα κανένας να μη γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Προσλήψεις τριών ταχυτήτων

Στις προσλήψεις προσωπικού, οι ταχύτητες που διαμορφώνονται σήμερα είναι τρεις:

Κατ΄ αρχάς, ο «στενός» δημόσιος τομέας, όπου το ΑΣΕΠ διατηρεί τον αποκλειστικό έλεγχο των προσλήψεων.

Δεύτερον, οι δήμοι και οι νομαρχίες, όπου οι προσλήψεις έχουν «απελευθερωθεί» μετά και την τελευταία νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στον νόμο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία ως προϋπόθεση για πρόσληψη προσωπικού τίθεται μόνο η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Τρίτον, οι ΔΕΚO, στις οποίες το ΑΣΕΠ, μετά τις εξελίξεις στον OΤΕ, δεν θα ασκεί ούτε καν έλεγχο νομιμότητας, αφού θα λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο