Ο πιο ειλικρινής εταίρος στην ειρήνη είναι ο Αμπάς, σύμφωνα με τον Σ.Πέρες
Το εγκώμιο του Παλαιστίνιου προέδρου Μ.Αμπάς έπλεξε ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σίμον Πέρες, λέγοντας ότι είναι «ο πλέον ειλικρινής» εταίρος του στην ειρήνη. Ωστόσο, ο ΟΗΕ διαβλέπει μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
31
Το εγκώμιο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έπλεξε ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σίμον Πέρες, λέγοντας ότι είναι «ο πλέον ειλικρινής» εταίρος του στην ειρήνη. Ωστόσο, ο ΟΗΕ διαβλέπει μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Η επισήμανση αυτή του κ. Πέρες έγινε στο περιθώριο της διήμερης συνόδου για την παγκόσμια ειρήνη που γίνεται στην ιορδανική πόλη Πέτρα με τη συμμετοχή τιμημένων με το Νόμπελ πολιτών καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων.
Ο 81χρονος Σίμον Πέρες (που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον εκλιπόντα Γιασέρ Αραφάτ το 1994) δήλωσε ότι ο Μ.Αμπάς και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι είναι οι καλύτεροι για να διαχειρίζονται τις παλαιστινιακές υποθέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες θα συνεισφέρουν πολλά προς την κατεύθυνση της ειρήνης.
Ο Πέρες υπεραμύνθηκε των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο του 1993 με τους Παλαιστίνιους παρά την καθυστέρηση 12 χρόνων για να εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για την εγκαθίδρυση της ειρήνης σε αντίθεση με τον πόλεμο που ξεσπά αμέσως».
Μιλώντας στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης πρότεινε «ιδιωτικοποίηση της ειρήνης» ώστε με την επιπρόσθετη συμμετοχή των κυβερνήσεων «ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να οικοδομήσει οικονομίες που θα υπηρετούν την ειρήνη».
Ωστόσο, ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ, δήλωσε την Τετάρτη από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ότι παρά την περίπου τρίμηνη ανακωχή Ισραηλινών Παλαιστινίων, ο ίδιος διαβλέπει μία μείωση της εμπιστοσύνης ανάμεσά τους.
Ο ίδιος συνέστησε η Παλαιστινιακή Αρχή να εργαστεί πιο συστηματικά ώστε μέσω απτών αποδείξεων να εκλείψει η βία, αλλά και το Ισραήλ να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να υποστηριχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή.
«Υποψίες και αμφιβολίες που και οι δύο πλευρές τρέφουν μπορεί μεν να είναι κατανοητές, αλλά πρέπει να συνοδευτούν από εποικοδομητικές δεσμεύσεις και τακτικότερες επαφές» τόνισε ο αξιωματούχος, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό.
Ο Κίραν Πρέντεργκαστ ολοκλήρωσε απευθύνοντας έκκληση στο Ισραήλ να βρεθούν οι δίαυλοι με την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να τηρούνται οι όροι της εκεχειρίας, όπως αυτή υπογράφηκε την 8η Φεβρουαρίου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
- Βιομηχανία αγωγών κατά κυβερνήσεων από εταιρείες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
- Ρωσικός πύραυλος σκοτώνει 10 άτομα σε έκθεση αμυντικών συστημάτων – Δεν έπρεπε να γίνει ποτέ λέει ο Ζελένσκι
- Ο Ραζνάτοβιτς «έστειλε» τον Μάριο Χεζόνια στους Καβαλίερς
- Η Cardi B υποστηρίζει ότι δεν θα μείνει για πάντα ελεύθερη και ο λόγος είναι ένας
- Καλλιθέα: Την ξυλοκόπησε άγρια επειδή δεν ήθελε να κρατήσει το παιδί – Τι κατέθεσε η 37χρονη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442