Επιτυχής αναγκαστική προσγείωση μαχητικού αεροσκάφους μετά από αναχαίτιση τουρκικού
Επιτυχή αναγκαστική προσγείωση στην αεροπορική βάση της Λήμνου υποχρεώθηκε να κάνει αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας όταν, έπειτα από τη διαδικασία αναχαίτισης τουρκικού μαχητικού, ο πιλότος της 111 ΠΜ διαπίστωσε βλάβη στον κινητήρα.
28
Επιτυχή αναγκαστική προσγείωση στην αεροπορική βάση της Λήμνου υποχρεώθηκε να κάνει αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας όταν, έπειτα από τη διαδικασία αναχαίτισης τουρκικού μαχητικού, ο πιλότος της 111 ΠΜ διαπίστωσε βλάβη στον κινητήρα.
Ο νεαρός υποσμηναγός διαπίστωσε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος, ενώ πετούσε σε ύψος 12.000 ποδιών και βρισκόταν 10 ναυτικά μίλια, νότια της Λήμνου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΑ, το αεροσκάφος παρουσίασε κράτημα κινητήρα, που οφείλετο ενδεχομένως σε πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου. Ο υποσμηναγός διατήρησε την ψυχραιμία του και με τους κατάλληλους ελιγμούς, πετώντας επί 2,5 λεπτά με σβηστό τον κινητήρα, κατάφερε να προσγειώσει με ασφάλεια το F-16 στο αεροδρόμιο του νησιού.
Όπως έγινε γνωστό, στις 09:30 το πρωί, το ελληνικό F-16, μαζί με ένα άλλο ομοίο τύπου, είχαν ολοκληρώσει αναγνώριση-αναχαίτιση τουρκικού ζεύγους αεροσκαφών που είχε διεισδύσει στο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως
Ο πιλότος του αεροσκάφους, κατά το σκέλος επιστροφής και σε απόσταση 10 μιλίων από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου, διαπίστωσε μέσω των οργάνων πρόβλημα στον κινητήρα.
Μετά από τις σχετικές διαδικασίες ανάγκης, το μαχητικό, που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Αγχιάλου, προσγειώθηκε με ασφάλεια και στη συνέχεια «πιάστηκε» από το δίχτυ ασφάλειας του αεροδρομίου.
Συγχαρητήρια στο νεαρό πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε προφορικώς ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΗΠΑ: Επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος φορέων της Κούβας – Και του υπουργείου Τουρισμού
- Συνεχίζει τις μεταγραφές η Βιλερμπάν – Πάει για Μπολομπόι και Μιλς
- ΕΡΓΑΝΗ: Καταγγελίες για μονοπώλιο στο λογισμικό της ψηφιακής κάρτας εργασίας
- Δήμος Σερρών: Επιχείρηση καθαρισμού των κοινοτήτων
- ΗΠΑ: Επιστρέφουν 81 δισεκατομμύρια δολάρια από δασμούς Τραμπ
- Wonderwall: Πώς το κομμάτι των Oasis έγινε απόλυτος αθλητικός ύμνος της Αγγλίας στο Μουντιάλ 2026
- Νέα σενάρια στο Μεξικό: «Στο 50-50 οι πιθανότητες για Πινέδα και ΑΕΚ»
- Μαριάντα Πιερίδη: Γιόρτασε τα γενέθλια της – Το μήνυμα για τα 53 χρόνια που συμπλήρωσε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442