Σε δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, εξελίσσεται ο καρκίνος του προστάτη
Θεσσαλονίκη: Σε δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, εξελίσσεται ο καρκίνος του προστάτη, που προσβάλλει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους εκπροσώπους του ανδρικού φύλου, ενώ έφτασε να πλήττει ακόμη και νέους άνδρες ηλικίας 45-50 ετών.
Θεσσαλονίκη: Σε δεύτερη αιτία θανάτου για τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, εξελίσσεται ο καρκίνος του προστάτη, που προσβάλλει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους εκπροσώπους του ανδρικού φύλου, ενώ έφτασε να πλήττει ακόμη και νέους άνδρες ηλικίας 45-50 ετών.
Συχνότερος βέβαια είναι στις μεγάλες ηλικίες και στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο χίλιες περίπου νέες περιπτώσεις. Σήμερα με τη χρήση των καρκινικών δεικτών μπορεί να γίνει πολύ πρώιμη διάγνωση της νόσου και οι 9 στις 10 περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν, εάν είναι στο αρχικό στάδιο, όπως προκύπτει από τις εργασίες, που παρουσιάστηκαν στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Γηριατρικής Νεφρολογίας και Ουρολογίας, το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
Αλλη πάθηση του προστάτη είναι η καλοήθης υπερπλασία ή υπερτροφία, που παρουσιάζεται στο μισό και πλέον ανδρικό πληθυσμό άνω των 60 ετών και πιθανόν αποτελεί τον πιο κοινό τύπο υπερπλασίας στους άνδρες της μέσης ηλικίας και στους υπερήλικες.
Η ασθένεια αυτή αναγκάζει τον προστάτη να διογκώνεται, με αποτέλεσμα να φράσσει την ουρήθρα. Μέχρι πρόσφατα η μόνη θεραπεία για την απόφραξη της ουρήθρας ήταν η χειρουργική επέμβαση. Σήμερα όμως η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με φαρμακευτική αγωγή, που είναι γενικά πολύ καλά ανεκτή και υποδεικνύεται μόνο από τον ειδικό γιατρό.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, με συχνότερη εμφάνιση στην 6η και 7η δεκαετία της ζωής, εμφανίζεται και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, που αποτελεί το 3% όλων των κακοήθων νεοπλασμάτων του ανθρώπου και είναι η αιτία για το 3,5% περίπου όλων των περιστατικών θανάτου από καρκίνο. Η συχνότητά του είναι 20 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού και το συχνότερο σύμπτωμά του είναι η ανώδυνη αιματουρία. Ευκαιριακά παρουσιάζονται και άλλα μη ειδικά συμπτώματα, όπως δυσουρία και συχνουρία, ενώ σε προχωρημένες μορφές μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από μεταστάσεις σε άλλα όργανα.
Όπως τονίστηκε στο συνέδριο σημαντικές πρόοδοι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα όγκων, από το καλοήθες θήλωμα μέχρι τον επιθετικό διηθητικό καρκίνο, ο οποίος δίνει μεταστάσεις.
Η θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης γίνεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και φτάνει από τη διουρηθρική αφαίρεση του όγκου μέχρι τη ριζική κυστεκτομή και την υπερκυστική εκτροπή των ούρων. Στους όγκους, οι οποίοι έχουν διηθήσει μόνο τα επιφανειακά στρώματα της ουροδόχου κύστης, γίνεται αφαίρεσή τους μέσω της ουρήθρας και ανάλογα βέβαια με την επιθετικότητα του όγκου εγχύονται ενδοκυστικά κυτταροστατικά και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα.
Με τη ριζική κυστεκτομή είναι δυνατόν να ιαθεί πλήρως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, αυτή όμως πρέπει να αποφεύγεται στα ηλικιωμένα άτομα, γιατί αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τον οργανισμό.
Η παράσταση Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.
Ο καθηλωτικός μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη «ΤΑΠ ΑΟΥΤ» ανεβαίνει στο ανανεωμένο Μικρό Γκλόρια. Το κείμενο ζωντανεύει στη σκηνή με τον Τάσο Κορκό στην ερμηνεία, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Θανάσης Ισιδώρου.