
Ανάπτυξη και απόσυρση των Βρετανών από το Ιράκ υπόσχονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες
Το εκλογικό τους μανιφέστο παρουσίασαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στη Βρετανία. Το «τρίτο κόμμα» υπό τον Τσαρλς Κένεντι δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική και υπόσχεται απόσυρση των Βρετανών από το Ιράκ έως το τέλος του 2005.
30
Το εκλογικό τους μανιφέστο παρουσίασαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στη Βρετανία με μικρή καθυστέρηση λόγω του ότι ο αρχηγός τους έγινε πριν από λίγες ημέρες πατέρας. Το «τρίτο κόμμα» δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, αλλά υπόσχεται και απόσυρση των Βρετανών από το Ιράκ έως το τέλος του 2005.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα -μικρό σε μέγεθος και σε σχήμα που θυμίζει εφημερίδα- ο Κένετι είπε ότι έχει υπολογιστεί το κόστος των προτάσεων «μέχρι την τελευταία πένα» και έχει στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης Βρετανίας που θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε όλους.
«Είμαστε η αληθινή εναλλακτική πρόταση έναντι του αυταρχισμού των Εργατικών και της στενοκεφαλιάς των Συντηρητικών» είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των προτάσεων των Lib Dems, όπως αποκαλούνται είναι η αντικατάσταση του κεφαλικού φόρου από έναν νέο φόρο εισοδήματος. Το κόμμα υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστούν περίπου 15 εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ περίπου έξι εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο.
Παράλληλα, υπόσχεται σύνταξη 100 λιρών το μήνα για τους πολίτες άνω των 75 ετών.
Επιπλέον, δεσμεύθηκε για βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης, διορισμούς καθηγητών και ενίσχυση αστυνομίας. Στο θέμα της ασφάλειας ξεκαθάρισε ότι θα καταργήσει τις νέου τύπου ταυτότητες.
Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα είναι η δέσμευση ότι θα αποσυρθούν οι Βρετανοί στρατιώτες από το Ιράκ μέχρι το Δεκέμβριο του 2005, οπότε λήγει η εντολή των Ηνωμένων Εθνών. «Μην ξεχνάτε ότι είμαστε το μόνο κόμμα που είπε όχι στην επίθεση στο Ιράκ».
Τέλος, σχετικά με το Ευρωσύνταγμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το στηρίζουν και δεσμεύονται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η χώρα να ενταχθεί στην ευρωζώνη.
Πάντως, η τελευταία δημοσκόπηση της ICM για λογαριασμό του Guardian δείχνει ότι το κόμμα του Τόνι Μπλερ βρίσκεται σε άνοδο: συγκεντρώνει το 39%, έναντι 33% για τους Συντηρητικούς και 21% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα από 10-21 Απριλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Τα κράτη – μέλη της ΕΕ πάνω από την Τουρκία
- Πτώση τουρκικού Σινούκ κατά τη διάρκεια άσκησης
- Ρεάλ Μαδρίτης – Αλαβές 2-1: Επιστροφή στις νίκες με Εμπαπέ και Βινίσιους
- Sotheby’s: Συμφωνία με KKR για δάνειο 100 εκατ. δολ. – Ένα ακόμη επίπεδο χρέους στον οίκο δημοπρασιών
- Ινδία: Τουλάχιστον 13 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε αποθήκη πυροτεχνημάτων
- Ανιστόρητος υφυπουργός: Ο Γιάννης Ανδριανός είπε ότι η «τοξικότητα» οδήγησε στη Χούντα

