27

Θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού, συζήτησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στη συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με τον Κύπριο ομόλογό του Μάκη Κεραυνό, συζητήθηκαν η συνεργασία των χρηματιστηρίων των δύο χωρών και οι κοινές επενδύσεις στους τομείς κυρίως του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, αλλά και η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας, η οποία θα ενισχύσει την κυπριακή πλευρά να ενταχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ), που αποτελεί τον προθάλαμο υιοθέτησης του ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφη απηύθυνε πρόσκληση στους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεδομένου, όπως είπε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική για την Ελλάδα κυπριακή αγορά, η οποία απορροφά το 4,5% των ελληνικών εξαγωγών και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση απο πλευράς αμέσων ξένων επενδύσεων στο νησί.

Αναφερόμενοι στα θέματα της ΕΕ, οι δύο υπουργοί είπαν ότι στα περισσότερα σημεία οι θέσεις είναι κοινές, ενώ σε άλλα δεν είναι ταυτόσημες. Και οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυσή τους απο τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω του ότι είναι περιφερειακές χώρες.

Από το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων, ένα ποσοστό 20% καλύπτεται από επενδύσεις από την Ελλάδα, οι οποίες στρέφονται κυρίως προς τις κατηγορίες των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών οργανισμών (με ποσοστό 48,5%), των μεταφορών και των επικοινωνιών (17,7%) των κατασκευών (10,2%) αλλά και των εστιατορίων και των ξενοδοχείων (10,1%).

Η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εισαγωγές της Κύπρου από την Ελλάδα έφτασαν (το 2003) τα 278,8 εκατ. κυπριακές λίρες, ενώ οι εξαγωγές προς την Ελλάδα ήταν 25,9 εκατ. λίρες.

Η Κύπρος εισάγει από την Ελλάδα κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης πετρελαιοειδή, βιβλία και περιοδικά, πλαστικά, λιπάσματα, ξυλεία, προϊόντα αλουμινίου, ηλεκτρικά μηχανήματα και είδη καπνού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ