Προς νομοθέτηση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων – Αντιδρούν οι φοιτητές
Έτοιμο να προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου νόμου για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ. Αντίθετοι δηλώνουν οι φοιτητές, που διαδήλωσαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο.
71
Έτοιμο να προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου νόμου για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων δηλώνει πλέον το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Θάνο Βερέμη. Αντίθετοι δηλώνουν οι φοιτητές, που διαδήλωσαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Παιδείας.
Το σύστημα αξιολόγησης θα αποτελείται από δύο μορφές, την εσωτερική και την εξωτερική.
Την εσωτερική αξιολόγηση θα κάνουν τα ίδια τα ιδρύματα μέσω:
– Της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας, που θα υπάρχει σε κάθε ίδρυμα.
– Των ομάδων εσωτερικής αξιολόγησης ανά ακαδημαϊκή μονάδα, που θα απαρτίζονται από διδάσκοντες και εκπροσώπους των φοιτητών.
– Της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, της διεξαγωγής συνεντεύξων και συζητήσεων.
– Της σύνταξης έκθεσης, βάσει των παραπάνω.
Η εξωτερική αξιολόγηση θα διενεργείται από την Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης, την οποία θα απαρτίζουν εμπειρογνώμονες και ξένοι κριτές, και θα βασίζεται στα συμπεράσματα της εσωτερικής αξιολόγησης.
Ο έλεγχος του έργου της αξιολόγησης θα γίνεται από ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ενώ τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιούνται.
Οι αντιδράσεις
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΥΠ, Μαρία Δαμανάκη, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι ελάχιστος ο χρόνος και δεν θα προλάβει το υπουργείο να καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βερέμης επισήμανε ότι η κ. Δαμανάκη είπε στη συνεδρίαση ότι λυπόταν που δεν ήταν και οι άλλοι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των πανεπιστημιακών. «Κι εγώ λυπάμαι» τόνισε, «αλλά υπενθυμίζω ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν παρευρέθηκαν, ήταν ότι δεν ήθελαν την παράλληλη σύγκληση των επιμέρους συμβουλίων με την Ολομέλεια».
Επίσης, ο κ. Βερέμης είπε ότι «ο λόγος της αποχώρησής τους», κατά τη γνώμη του «είναι ότι φοβούνται την αξιολόγηση». «Όμως, δεν έχουν λόγο να τη φοβούνται, γιατί δεν είναι για κακό, αλλά για καλό» προσέθεσε. Όπως εξήγησε, πρόθεση της εσωτερικής ιδίως αξιολόγησης είναι «να βρούμε τις ελλείψεις των ιδρυμάτων, ώστε να αρχίσουν όλα από την ίδια αφετηρία στο μέλλον».
Την ώρα της συνεδρίασης του ΕΣΥΠ, οι φοιτητές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών εξέθεσαν στο γγ του υπουργείου κ. Καραμάνο τα αιτήματα τους, που είναι η άμεση απόσυρση του νόμου που καταργεί το ΔΙΚΑΤΣΑ και της ρύθμισης που αναγνώρισε, αναδρομικά, πτυχία.
Ακόμη, να μη γίνει αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αλλά και να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη διά βίου εκπαίδευση και να μη γίνει αλλαγή του προγράμματος σπουδών σε κατεύθυνση αύξησης υποχρεωτικών μαθημάτων και ωρών διδασκαλίας, εισαγωγής προαπαιτούμενων, υποχρεωτικών προόδων και διάσπασης σε κύκλους σπουδών.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο σύλλογος φοιτητών της Ιατρικής Αθηνών, που έχει προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Οι επιπτώσεις του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ στην ελληνική οικονομία – Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ
- Ολυμπιακός: Πότε θα μάθει τον αντίπαλό του – Οι ημερομηνίες των πλέι ιν της Euroleague
- «Το Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλούα στο Θέατρο ΕΛΕΡ
- Οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τις παραδόσεις όπλων σε ευρωπαϊκές χώρες – Αιτία ο πόλεμος στο Ιράν
- Γλυφάδα: Συνελήφθη μητέρα ανηλίκου ο οποίος ταυτοποιήθηκε για τον βανδαλισμό του σχολικού συγκροτήματος
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Κτηματολόγιο: 30 χρόνια λειτουργίας και 3,45 εκατ. «ορφανά» ακίνητα
- Κεφαλονιά: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο της 19χρονης – Οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442