
«Πράσινο φως» της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα – Αυξάνεται ο ΦΠΑ
Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2004-2007 και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ενέκρινε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυξάνονται κατά μία μονάδα οι συντελεστές ΦΠΑ.
27
Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2004-2007 και τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος ενέκρινε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Το συνολικό πλαίσιο θα ανακοινώσει αργότερα την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποφασίστηκε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%). Το μέτρο αυτό μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί υψηλότερα τον πληθωρισμό.
Επίσης, εγκρίθηκαν οι αυξήσεις των φόρων σε τσιγάρα και ποτά. Στα τσιγάρα θα αυξηθεί η τιμή των λεγόμενων φθηνών πακέτων σε 1,40-1,50 ευρώ, ενώ στα ποτά (εκτός από το κρασί και το ούζο) αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι ελήφθησαν σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις, που «προβλέπουν μέτρα αναγκαία για την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας υποστήριξε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις «με αναπόφευκτα μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας, χωρίς να επηρεάζεται το κοινωνικό κράτος».
Ο κ. Σιούφας ερωτηθείς αν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων είπε πως «τα μέτρα ελήφθησαν την ώρα που έπρεπε να ληφθούν».
Υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην Κυβερνητική Επιτροπή, δήλωσε τέλος η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τα απολύτως αναγκαία μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα απο την κρίση μέσα στην επόμενη διετία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΠΑΣΟΚ: Τα «καρφιά» Ανδρουλάκη, το άρθρο 110 και το πρέσινγκ στο Μαξίμου
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!



