30

Ψήφο στον προϋπολογισμό που κατέθεσε στην Κνεσέτ η κυβέρνηση Σαρόν αποφάσισε να δώσει το κόμμα Σινούι της αντιπολίτευσης, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου μονομερούς αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Αριέλ Σαρόν συναντήθηκε με τον ηγέτη του μικρού φιλελεύθερου κόμματος Γιόζεφ Λαπίντ. Ο τελευταίος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συμφώνησε να στηρίξει τον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια την κυβέρνηση, «προκειμένου να μην σταθούμε εμπόδιο στην προσπάθεια ειρήνης».

Το κόμμα Σινούι στηρίζει σταθερά την ειρηνευτική διαδικασία και την ελεύθερη οικονομία.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική για τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι ακόμα και σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματός του ζητούν από τους βουλευτές του Λικούντ να ζητήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος της μονομερούς αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, πολιτικοί συνεργάτες του Αριέλ Σαρόν επισημαίνουν ότι η πρόταση δεν είναι δεσμευτική και μάλιστα θα έχει μικρό αντίκτυπο, καθώς δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία στην Κνεσέτ για να προωθηθεί η νομοθεσία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press