Το φυλλικό οξύ δεν αυξάνει το ενδεχόμενο δίδυμης κύησης
Νέα Υόρκη: Παρά τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που λαμβάνουν οι γυναίκες την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη, δεν αυξάνουν το ενδεχόμενο δίδυμης κύησης, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Παρά τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που λαμβάνουν οι γυναίκες την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη, δεν αυξάνουν το ενδεχόμενο δίδυμης κύησης, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.
Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών και εντοπίζεται σε τροφές όπως το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και ο χυμόw πορτοκαλιού.
Στη μελέτη που διενήργησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μπέργκεν της Νορβηγίας με επικεφαλής τον Δρ Στέιν Εμιλ Βολσετ ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 176.000 Νορβηγίδες οι οποίες έγιναν μητέρες την περίοδο 1998-2001.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τον Εθνικό Αρχείο Γεννήσεων της σκανδιναβικής χώρας και συμπεριελήφθησαν και πληροφορίες για τις κυήσεις με τεχνητή γονιμοποίηση και τη χρήση πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν φυλλικό οξύ πριν την εγκυμοσύνη είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα. Ωστόσο, η σχέση έπαψε να υφίσταται όταν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν μόνο σε γυναίκες που συνέλαβαν φυσιολογικά.
Οι γυναίκες που υπεβλήθησαν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν γενικά αυξημένες πιθανότητες πολύδυμης κύησης, διότι εμφυτεύονται δύο ή περισσότερα έμβρυα στην μήτρα. Στην παρούσα μελέτη, η συγκεκριμένη ομάδα είχε επίσης περισσότερες πιθανότητες λήψης φυλλικού οξέος πριν την κύηση.
Από την παρούσα μελέτη διαπιστώνεται ότι η σχέση φυλλικού οξέος και δίδυμων κυήσεων που εντοπίζεται σε παλαιότερες μελέτες μπορεί να αποδοθεί στον συνδυασμό εξωσωματικής γονιμοποίησης και συμπληρώματος φυλλικού οξέος.
health.in.gr
- Για πρόοδο μιλά ο Π.Μαρινάκης για την έκθεση για Κράτος Δικαίου και επιτίθεται σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση
- Η Μύκονος στην κορυφή του κόσμου: Το «Πάντεχνον» επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια
- «Ραφαήλ ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 19χρονου ΕΠΟΠ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα
- Καλοκαιρινές εκπτώσεις στα Public: Η καλύτερη στιγμή για βουτιά στις έξυπνες αγορές
- Στάρμερ: Αποχωρώ με το χαμόγελο και υπερήφανος για όλα όσα επιτελέσαμε – Αναλαμβάνει ο Μπέρναμ
- ΕΛΑΣ: 5 +1 εμβληματικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης
- LIVE: Η κλήρωση του ΠΑΟΚ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να εργαλειοποιεί τους θεσμούς για να επεκτείνει την εξουσία του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442