30

Μήνυμα στην κυβέρνηση των Φιλιππίνων έστειλε την Τετάρτη η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, προειδοποιώντας ότι θα εκδικηθεί το θάνατο δεκάδων μελών της στη διάρκεια επέμβασης των Αρχών για την καταστολή εξέγερσης σε φυλακή της χώρας. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα.

Στο μήνυμα του εκπροσώπου της οργάνωσης, Αμπού Σουλεϊμάν, σημειώνεται ότι οι επιθέσεις δεν θα περιοριστούν πλέον στη νήσο Μιντανάο, αλλά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

«Δεν χρειάζεται να φέρετε τον πόλεμο στο Μιντανάο, θα τον φέρουμε εμείς στη δική σας περιοχή» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Στις συμπλοκές έχασαν τη ζωή τους δύο ηγετικά στελέχη της Αμπού Σαγιάφ, οι Γκαλίμπ Αντάνγκ και Αλχάμσερ Μανατάγκ Λίμπονγκ.

Ο Αντάνγκ, που είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2003, πιστεύεται ότι ήταν αυτός που σχεδίασε την απαγωγή 21 τουριστών, στην πλειοψηφία τους Ευρωπαίων, από το θέρετρο Σιπαντάν της Μαλαισίας τον Απρίλιο του 2000.

Ο Λιμπόνγκ είχε κατηγορηθεί για την απαγωγή τριών Αμερικανών και 17 Φιλιππινέζων τον Μάιο του 2001 και για τον αποκεφαλισμό ενός από τους Αμερικανούς ομήρους.

Επίσης είχε συμμετάσχει στη βομβιστική επίθεση εναντίον ενός επιβατικού πλοίου τον Φεβρουάριο του 2004, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press