Νέα Υόρκη: Τα διατροφικά συμπληρώματα φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου στους ηλικιωμένους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νεότερη ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου είναι σημαντικά αυξημένος στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με υγιή άτομα της ίδια ηλικίας και πιστεύεται ότι σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα στο αίμα μιας ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη.

Επειδή το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, η ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Μιτάτε της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Δρ Γιοσιχίρο Σάτο πιστεύει ότι τα διατροφικά συμπληρώματα των συγκεκριμένων στοιχείων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος.

Ο Δρ Σάτο και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 628 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν υπολειμματική παράλυση στη μια πλευρά του σώματος για ένα χρόνο ή και περισσότερο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή έλαβαν φυλλικό οξύ και μεκοβαλαμίνη σε καθημερινή βάση ή ψευδοφάρμακο.

Μετά από δυο χρόνια, ο αριθμός των πτώσεων σε κάθε ομάδα ήταν σχεδόν ο ίδιος, αλλά σημειώθηκαν μόνο έξι κατάγματα στην ομάδα που έπαιρνε διατροφικά συμπληρώματα συγκριτικά με τα 27 κατάγματα που καταγράφηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Αν και τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης έπεσαν στην ομάδα της θεραπείας και αυξήθηκαν στην ομάδα ελέγχου, ενώ η οστική πυκνότητα δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των δυο ομάδων, επομένως αυτό δεν εξηγεί τα λιγότερα κατάγματα.

Όπως σχολιάζουν δυο ειδικοί, αν και τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ ομοκυστεΐνης και τον κίνδυνο κατάγματος, η τελική απόδειξη της αιτιότητας θα έρθει από την εξήγηση του βιολογικού μηχανισμού που υπάρχει κάτω από αυτή τη σχέση.

Επίσης ο Δρ Σάτο επισημαίνει ότι ενώ διαπιστώθηκε ότι το φυλλικό οξύ και η μεκοβαλαμίνη συσχετίζονται με δραματική μείωση του κινδύνου κατάγματος, η γενίκευση σε άλλους πληθυσμούς πλην του γιαπωνέζικου θα πρέπει να γίνει με προσοχή.

health.in.gr