
Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
Δύο παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν την Πέμπτη κοντά σε σημείο ελέγχου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ, στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί. Παρατείνεται για ένα μήνα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
28
Δύο παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν το πρωί της Πέμπτης κοντά σε σημείο ελέγχου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ, στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μεγαλύτερη τραγωδία, εμποδίζοντας μέσω πυροβολισμών τα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα να προσεγγίσουν το κεντρικό σημείο ελέγχου έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Μας είναι γνωστή η οργάνωση που διέπραξε αυτήν την επίθεση. Χθες και μερικές ημέρες πριν συλλάβαμε ορισμένα μέλη της. Είμασταν προετοιμασμένοι» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος του υπουργείου, συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.
Συγκεχυμένος παραμένει επί του παρόντος ο αριθμός των θυμάτων, καθώς το Reuters κάνει λόγο για πέντε νεκρούς και πέντε τραυματίες, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά για δύο νεκρούς και επτά τραυματίες.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη το θάνατο ενός ακόμη πεζοναύτη με αποτέλεσμα να αγγίζει πλέον τους 1.500 ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.
Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σημειώθηκε επίσης κοντά στο αρχηγείο της άμεσης δράσης στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας Ιρακινός και να τραυματιστούν άλλοι 18 άνθρωποι.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο απερχόμενος Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι ανακοίνωσε την Πέμπτη πως παρατείνεται για ένα μήνα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εξαίρεση την κουρδική αυτόνομη ζώνη.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης -η οποία ισοδυναμεί με στρατιωτικό νόμο και είχε αρχικά επιβληθεί το Νοέμβριο πριν από τη μεγάλη αμερικανική επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης- θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου.
Βάσει του σχετικού διατάγματος, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας, να κλείνει τα σύνορα και τα αεροδρόμια και να κρατεί υπόπτους χωρίς να ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το 70% των επιβατών κρουαζιέρας διανυκτερεύει σε πόλεις – λιμάνια πριν ή μετά το ταξίδι
- Η διορία για Αντετοκούνμπο και Μπακς: «Μέχρι τότε θα αποφασίσουμε αν θα μείνει ή όχι…»
- Γιώργος Μαζωνάκης: Επισκέφθηκε το Άγιο Όρος – Το μήνυμα από την κουζίνα της Μονής
- SpaceX IPO Is Designed to Keep Musk in Absolute Control
- Ανάπλαση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στο Δήμο Δελφών
- Ο ΕΟΦ αποσύρει από την αγορά γνωστό αντισηπτικό – Ο λόγος
