51

Γαλλογερμανική διαμάχη στον εκπαιδευτικό χώρο με «μήλον της Έριδος» την υποχρεωτική διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε «σολομώντεια» λύση. Συνάντηση εκπροσώπων των εκπαιδευτικών της γερμανικής γλώσσας με τον υφυπουργό Παιδείας Γ.Καλό.

Βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βήμα, η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα να γίνεται η επιλογή του μαθήματος με βάση την προτίμηση των ίδιων των μαθητών. Το ζήτημα παρακολουθούν οι κεντρικές μορφωτικές υπηρεσίες των ενδιαφερόμενων χωρών- αφορά χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς.

Καθηγητές γαλλικής, συνάδελφοί τους της γερμανικής αλλά και παραρτήματα των ξένων ινστιτούτων στην Ελλάδα εμπλέκονται σε αυτή την αντιπαράθεση που θα επηρεάσει την πολιτισμική και την επαγγελματική ταυτότητα χιλιάδων νέων. Και αυτό γιατί θεωρείται βέβαιο ότι αν ο μαθητής διδαχθεί μία από τις δύο γλώσσες στο Δημοτικό, αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο Γυμνάσιο ενώ η γλώσσα που θα αποκλειστεί θα τεθεί στο «περιθώριο».

«Λάδι στη φωτιά» έριξε τον Νοέμβριο η διαρροή πληροφοριών από το υπουργείο Παιδείας ότι η δεύτερη υποχρεωτική ξένη γλώσσα μετά την αγγλική θα είναι η γαλλική. Η αντίδραση των καθηγητών της γερμανικής ήταν έντονη και με συνεχή υπομνήματα στο υπουργείο ζητούσαν από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου διευκρινίσεις.

Τελικώς, καθορίστηκε για την Παρασκευή συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υφυπουργό Παιδείας Γ.Καλό. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε σολομώντεια λύση. O ορισμός ως υποχρεωτικής δεύτερης ξένης γλώσσας θα καθορίζεται από την επιλογή των μαθητών μεταξύ γερμανικών και γαλλικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ