38

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για το συνέδριο της 3ης Μαρτίου εξετάζεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες από τη Χ.Τρικούπη και στους φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣOΚ, που συμμετείχαν πέρυσι το Φεβρουάριο στην εκλογή του Γ.Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος.

Μάλιστα, την Πέμπτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον τέως πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και κατόπιν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, την Παρασκευή, το άνοιγμα αυτό αποσκοπεί, όπως έχουν εισηγηθεί στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, στη μαζικοποίηση των διαδικασιών, στην ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας – κυρίως μέσω της μεγαλύτερης εκπροσώπησης της νέας γενιάς, αλλά και στο σπάσιμο τυχόν παγιωμένων εσωκομματικών συσχετισμών, τοπικού ή πολιτικού χαρακτήρα.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Χ.Τρικούπη και λόγω του ότι η μέχρι τώρα ενεργοποίηση και εμπλοκή πολιτών πέραν των παλαιών μελών δεν ήταν η αναμενόμενη. Όπως λένε έμπειρα στελέχη που συμμετείχαν στα κλιμάκια της επαρχίας, υπήρχε κυμαινόμενη προσέλευση νέων προσώπων σε ποσοστό 10% – 20% σε εκδηλώσεις και συζητήσεις προσυνεδριακού ενδιαφέροντος. Μέρος αυτών ήταν αδρανοποιημένα από πολλά χρόνια μέλη και φίλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το προσκλητήριο εγγραφών που ουσιαστικά σήμανε μετά το καλοκαίρι, ενεγράφησαν στο ΠΑΣOΚ περίπου 15.000 νέα μέλη, πέραν των 165.000 παλαιών που είχαν προκύψει μετά την εκκαθάριση του μητρώου.

Η μετάθεση της διεξαγωγής του συνεδρίου από τον Ιανουάριο στις 3 Μαρτίου δίνει την ευκαιρία παράτασης των εγγραφών μέχρι τις 10-15 Φεβρουαρίου- στις 20 θα γίνουν οι εκλογές των συνέδρων. Με την ευκαιρία αυτή, στις αρχές της άλλης εβδομάδας, στη συνεδρίαση της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης θα γίνει εισήγηση για παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στους πολίτες μη μέλη που πήραν μέρος στην εκλογή του Γ.Παπανδρέου, αρκεί να εγγραφούν στις τοπικές ή άλλες οργανώσεις του ΠΑΣOΚ κατά περιοχή και να καταβάλουν τη συνδρομή τους (10 ευρώ).

Για τον όλο σχεδιασμό μέχρι το συνέδριο και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν πραγματοποιείται την Παρασκευή σύσκεψη στη Χ.Τρικούπη υπό τον Γ.Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα εξορμήσεων του Γ.Παπανδρέου. Επίσης, την Παρασκευή αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η προσωπική επιστολή του προέδρου του ΠΑΣOΚ προς όσους πήραν μέρος στην ανάδειξή του στην ηγεσία -η αποστολή ξεκίνησε την Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ