
Η υπεργλυκαιμία ένοχη για τις μειωμένες πνευματικές-κινητικές ικανότητες των διαβητικών
Νέα Υόρκη: Πολλοί διαβητικοί βιώνουν επιδεινωμένη πνευματική και κινητική λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια περιόδων υπεργλυκαιμίας η οποία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Πολλοί διαβητικοί βιώνουν επιδεινωμένη πνευματική και κινητική λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια περιόδων υπεργλυκαιμίας η οποία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια με επικεφαλής τον Δρ Ντάνιελ Κοξ διενέργησε σχετική μελέτη στην οποία άτομα με διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ συμπλήρωσαν τεστ για να καταγραφούν οι λεκτικές και μαθηματικές τους ικανότητες με τη χρήση υπολογιστών χειρός αμέσως πριν την συνήθη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, τρεις με τέσσερις φορές ημερησίως. Στην έρευνα συμπεριλαμβάνονταν 196 πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι και 34 με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Κατά προσέγγιση στο 55% των ασθενών καταγράφηκαν αυξημένα λάθη και χαμηλότερες αντιδράσεις όταν η γλυκόζη υπερέβαινε το επίπεδο των 15mmol/L.
Δυο προγνωστικές μεταβλητές, το ποσοστό των επιπέδων γλυκόζης >15mmol/L και η επίδοση κατά τη διάρκεια ευγλυκαιμίας, σχετίζονταν με μεγαλύτερη επίδραση της υπεργλυκαιμίας στην νοητική λειτουργία.
Ο Δρ Κοξ τονίζει ότι για να αποφευχθεί η ελάττωση λειτουργικότητας που σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία οι ασθενείς συχνά «φορτώνουν» τον οργανισμό τους με υδατάνθρακες πριν από νοητικά ευαίσθητες διαδικασίες όπως οι εξετάσεις. Αλλά μπορεί τελικά να κάνουν κακό στον οργανισμό τους και να έχουν καλύτερες επιδόσεις αποφεύγοντας την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης.
health.in.gr
- Η Εύη Δρούτσα ανοίγει τα χαρτιά της: O Akylas, η Άννα Βίσση, o Πασχάλης Τερζής και ο έρωτας που δεν ήρθε ποτέ
- Διακοπή στο παιχνίδι Πύργος – Ζάκυνθος: Τραυματίστηκε στο κεφάλι ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων (vid)
- ΗΠΑ: Πόσο κοστίζει να είσαι μητέρα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο
- Το θρίλερ στον Λουδία συνεχίζεται – Ερευνούν τα κίνητρα της δολοφονίας και αναζητούν τη σορό του 54χρονου
- Ισοφάρισε ο ΠΑΟΚ (1-1, vids)
- Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με γκολ του Ροντινέι (1-0, vid)
