
Ευθανασία νεογνών υπό αυστηρά κριτήρια στηρίζει η ιατρική κοινότητα της Ολλανδίας
Αμστερνταμ: Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την ευθανασία νεογνών σε αυστηρά περιορισμένη κλίμακα και με αποκλειστική προϋπόθεση την προσβολή από ανίατη ασθένεια ζητά από την κυβέρνηση της Ολλανδίας η ιατρική κοινότητα οκτώ πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας.
Αμστερνταμ: Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την ευθανασία νεογνών σε αυστηρά περιορισμένη κλίμακα και με αποκλειστική προϋπόθεση την προσβολή από ανίατη ασθένεια ζητά από την κυβέρνηση της Ολλανδίας η ιατρική κοινότητα οκτώ πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας.
Εντός των προσεχών μηνών η ολλανδική κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει απάντηση στο αίτημα των ιατρών για τη σύσταση επιτροπής επιφορτισμένης με την εξέταση του όλου ζητήματος και τον καθορισμό των κριτηρίων που θα ισχύουν για αυτό τον τύπο της βρεφικής ευθανασίας.
Ολλανδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο συνέταξε ήδη αναφορά στην οποία παρατίθενται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η ευθανασία νεογνού. Αμεση ήταν η παρέμβαση του Βατικανού με σκληρή καταδίκη της κίνησης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
Επισημαίνεται ότι η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα που κατέστησε νόμιμη την ευθανασία. Επιτρέπεται η εφαρμογή της σε άτομα άνω των 16 ετών και σε εξαιρετικές περιπτώσεις άνω των 12. Βάσει των ιατρικών εκτιμήσεων, εφόσον επιτραπεί μελλοντικά η ευθανασία νεογνών θα αφορά σε ελάχιστα βρέφη που γεννιούνται με σπάνιες δυσπλασίες, όπως για παράδειγμα την απουσία εγκεφάλου.
Οι ιατροί της Ολλανδίας διαπιστώνουν συναίνεση της ιατρικής κοινότητας σε παγκόσμια κλίμακα για την ευθανασία βρεφών κατά από εξαιρετικά συγκεκριμένες συνθήκες. Σχετικές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως θετική στάση έχει το 72% της κοινής γνώμης στην Ολλανδία και το 74% στη Γαλλία.
Όπως επισημαίνει το BBC, η πρόταση των Ολλανδών ιατρών αναμένεται να φουντώσει ξανά τη διαμάχη για την ηθική διάσταση της ευθανασίας, ιδιαιτέρως όταν εξετάζεται η εφαρμογή της σε βρέφη.
health.in.gr
- Νέα Αριστερά: Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου αγωνίστηκε για μια κοινωνία που δεν περιθωριοποιεί
- Αυτή είναι η «τελική» πρόταση της Dubai BC στον Ολυμπιακό για τον Γουόκαπ
- Η βία στη Δυτική Όχθη συνεχίζεται – Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε τζαμιά μετά από αιματηρή σύγκρουση
- Βλάχος για το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής: «Αφού το κάναμε μία φορά, γιατί να μην το κάνουμε και την επόμενη;»
- Φορούσε μαύρο νυφικό η χθεσινή μας η κοπέλα – Οι διάσημες που απέφυγαν το λευκό
- Γιγάντιες δασικές πυρκαγιές απειλούν Γαλλία και Ισπανία – Πάνω από 325.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

