Το κοιλιακό λίπος παράγοντας κινδύνου ανικανότητας στην τρίτη ηλικία
Νέα Υόρκη: Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα ίσως αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας στην μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου της Εταιρίας Βορείου Αμερικής για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας.
Νέα Υόρκη: Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα ίσως αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας στην μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου της Εταιρίας Βορείου Αμερικής για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Wake Forest με επικεφαλής την Δρ Ντενίς Χιούστον μέτρησε τον δείκτη μέσης-ισχίων και τον Δείκτη Μάζας Σώματος σε περισσότερους από 9.000 αφροαμερικανούς και εκπροσώπους της καυκάσιας φυλής, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 69 ετών.
Εννέα χρόνια αργότερα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν μπορούσαν να μαγειρέψουν, να ντυθούν, να κάνουν δουλειές στο σπίτι και άλλες καθημερινές δραστηριότητες χωρίς δυσκολία.
Συνολικά, ο κίνδυνος ανικανότητας αυξανόταν όσο αυξανόταν το κοιλιακό λίπος, και αυτό ίσχυε ακόμα και για τα άτομα που στην αρχή της μελέτης είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φυσικά εντοπίστηκε μεταξύ των ατόμων που είχαν τον υψηλότερο ΔΜΣ και την μεγαλύτερη συσσώρευση κοιλιακού λίπος.
Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων (ανδρών και γυναικών), που είχαν ελάχιστο ΔΜΣ 30 και τον υψηλότερο δείκτη μέσης-ισχίων, σε ποσοστό 160% ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα στο να μαγειρέψουν, να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού και άλλες καθημερινές δραστηριότητες, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Είχαν επίσης 250% περισσότερες πιθανότητες να δυσκολεύονται σε απλά πράγματα, όπως να σηκωθούν ή να ξαπλώσουν στο κρεβάτι ή να βαδίσουν μέσα στο σπίτι.
Τα συμπεράσματα της μελέτης παρέμειναν αμετάβλητα ακόμα και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως, τη σωματική άσκηση, το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο, και άλλα δεδομένα που αύξαναν το ποσοστό ανικανότητας.
«Όσο μεγαλώνουμε τείνουμε να συσσωρεύουμε λίπος στην κοιλιακή χώρα», εξηγεί η Δρ Χιούστον. «Η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να γίνει με σωστή διατροφή και γυμναστική, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανικανότητας στην τρίτη ηλικία», συμπληρώνει.
health.in.gr
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442