
Έκθεση εμπειρογνώμονα για τις συνέπειες της απογραφής
Η περιοριστική πολιτική, η χαμηλότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και ο κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι σύμφωνα μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων οι επιπτώσεις της απογραφής.
43
Τις επιπτώσεις της απογραφής καταγράφει έκθεση που συντάχθηκε από μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για λογαριασμό κορυφαίου υπουργού, την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, ο εμπειρογνώμονας του ΣΟΕ καταγράφει το είδος της απογραφής, τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειές της, τα λάθη της απογραφής, αλλά και το τι θα έπρεπε να έχει γίνει.
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις, ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι η απογραφή: Καθιστά αναπόφευκτη την περιοριστική πολιτική, δυσκολεύει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, επιφέρει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και δημιουργεί κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ως προς τις πολιτικές συνέπειες, επισημαίνεται ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, γεγονός που βλάπτει την κυβέρνηση και έχει υπονομευτεί η αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά στα λάθη που έγιναν, τονίζεται ότι δεν έπρεπε να πάει χρονικά τόσο πίσω, μέχρι την περίοδο 2000, δεν έπρεπε να κρατήσει επτά μήνες και να γίνουν μέσα σε αυτό το διάστημα τρεις αναθεωρήσεις και δεν έπρεπε να υπολογιστούν οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα.
Ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ότι η στρατηγική της δημοσιονομικής απογραφής ελέγχεται ως «επιπόλαια και πολιτικά αφελής και πολλαπλώς επιζήμια για την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία».
Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι η απογραφή έπρεπε να γίνει, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος και με την οδηγία να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2004 και να αφορά το 2003 και το τρέχον έτος 2004.
Με τον τρόπο αυτό, η απογραφή θα αφορούσε μόνο το ύψος της άσπρης τρύπας -και όχι τις αμυντικές δαπάνες- και θα οδηγούσε σε αυξημένο έλλειμμα έναντι αυτού που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ. Τόσο, όμως, ο φορέας της απογραφής (Τράπεζα της Ελλάδος) όσο και τα τελικά νούμερα του ελλείμματος θα προσέδιδαν κύρος και αξιοπιστία στο όλο εγχείρημα.
Επιπλέον, θα έπρεπε η κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Ιούνιο του 2004· κίνηση που θα προσέδιδε σοβαρότητα στο αποτέλεσμα της απογραφής.
Τέλος, θα έπρεπε να είχε γίνει διαπραγμάτευση με τη Eurostat για τον τρόπο καταλογισμού των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνας έσπασε μια παράδοση πολλών γενεών
- Καύσιμα: «Κανονικότητα» τα 2 ευρώ – Όνειρο απατηλό η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα
- Γερμανία: Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ και δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση

