Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις στο Αιγαίο
«Περιστατικά όπως αυτά δεν συνάδουν με το κλίμα που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι δυο χώρες, ούτε με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις κλιμακούμενες τουρκικές παραβιάσεις.
88
«Περιστατικά όπως αυτά δεν συνάδουν με το κλίμα που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι δυο χώρες, ούτε με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.
Σχολιάζοντας τα τελευταία κρούσματα των θαλάσσιων και εναέριων παραβιάσεων, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες, προς όλες τις ενδεικνυόμενες κατευθύνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους δύο μήνες και ιδιαίτερα μετά τις 6 Οκτωβρίου που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τουρκική πολεμική αεροπορία και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε κινήσεις αμφισβήτησης των συνόρων μας.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προέβη σε προφορικά διαβήματα διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Αγκυρα -σε επίπεδο επιτετραμμένων- για τις τελευταίες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Για το ίδιο θέμα τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε από την Μαδρίτη πως «είναι εμφανές ότι συμπεριφορές τέτοιου είδους από την πλευρά των στρατιωτικών, δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή προσπάθεια της ίδιας της χώρας τους και βέβαια δεν συνάδουν με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και τις τουρκικές δηλώσεις σχετικά με τα Ιμια αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι εν γνώσει των περιστατικών» και υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών καθώς και η κοινή γνώμη δεν επιθυμούν τη δημιουργία τέτοιων περιστατικών.
Τα στοιχεία των παραβιάσεων
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι επτά σχηματισμοί επί συνόλου δέκα αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν οκτώ παραβιάσεις στις περιοχές ανατολικά της Ρόδου και στις περιοχές Λήμνου, Λέσβου και Χίου.
Τέσσερις σχηματισμοί έφεραν όπλα και ενεπλάκησαν σε αερομαχία σε τέσσερις περιπτώσεις με ελληνικά μαχητικά.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μεγάλο αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ είχαν εγκλωβιστεί και από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Περού: Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές καταγγέλλουν «νοθεία» στις προεδρικές εκλογές
- Το μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνας έσπασε μια παράδοση πολλών γενεών
- Καύσιμα: «Κανονικότητα» τα 2 ευρώ – Όνειρο απατηλό η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα
- Γερμανία: Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ και δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442