Ο Σαρόν αποσυνδέει την απόσυρση από τη Γάζα με την ειρηνευτική διαδικασία
Ο Αριέλ Σαρόν σπεύδει να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του στον «οδικό χάρτη», επιχειρώντας να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τις δηλώσεις στενού συμβούλου του περί οριστικής διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω της στρατιωτικής απόσυρσης από τη Γάζα.
Ο Αριέλ Σαρόν σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι δεσμεύεται στην εφαρμογή του «οδικό χάρτη», επιχειρώντας να περιορίσει το πολιτικό κόστος από τις δηλώσεις του στενού συμβούλου του Ντοβ Βάισγκλας περί οριστικής διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω της επικείμενης στρατιωτικής απόσυρσης από τη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγες ώρες μετά την «καταστροφική» συνέντευξη που παραχώρησε ο Βάισγκλας στην εφημερίδα Haaretz -αποκαλύπτοντας πως στόχος της απόσυρσης είναι η εμπόδιση της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας- ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μία διορθωτική ανακοίνωση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως ο «οδικός χάρτης» ειρήνευσης «είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη προόδου προς μία διαρκή πολιτική διευθέτηση». Πάντως, σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα τον περασμένο μήνα ο ίδιος ο Σαρόν είχε δηλώσει πως δεν ακολουθεί πλέον το ειρηνευτικό σχέδιο του «Κουαρτέτου».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ασυνήθιστα ειλικρινή σχόλια του Ντοβ Βάισγκλας ήλθαν σε πλήρη αντιδιαστολή με την επίσημη κυβερνητική θέση ότι το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο προς τον «οδικό χάρτη» και το όραμα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, καθώς και ότι είναι έτοιμο να προσέλθει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις όταν υπάρξει αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία.
Στην ανακοίνωσή του ο Αριέλ Σαρόν επέρριψε την ευθύνη για το τέλμα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Παλαιστινιακή Αρχή. «Το φταίξιμο για το αδιέξοδο βρίσκεται στους ώμους των Παλαιστινίων που αρνούνται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν στο δρόμο της τρομοκρατίας, της βίας και των προκλήσεων» ανέφερε.
Ως προς τη συνέντευξη του Ντοβ Βάισγκλας, ο κορυφαίος σύμβουλος του Σαρόν ανέφερε επιπλέον πως διαθέτει τις ευλογίες των ΗΠΑ η ισραηλινή επιδίωξη να διακοπεί η διαδικασία ειρήνευσης και να απομακρυνθεί επ αόριστο το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης παλαιστινιακού κράτους μέσω της απόσυρσης από τη Γάζα και τη διατήρηση -και επέκταση- των εβραϊκών οικισμών της Δ.Όχθης.
Το Associated Press επισημαίνει πως τα σχόλια Βάισγκλας άφησαν έκπληκτους τους Αμερικανούς διπλωμάτες, δεδομένου ότι δημοσίως η Ουάσινγκτον έχει διατυπώσει αμέτρητες φορές την υποστήριξή της στον «οδικό χάρτη», παρά το γεγονός ότι παραμένει «παγωμένος» το διάστημα των τελευταίων μηνών. Σκληρή ήταν και η αντίδραση της παλαιστινιακής ηγεσίας.
Πάντως, αν και ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε να λάβει αποστάσεις από τον κορυφαίο συνεργάτη του, οι δηλώσεις του τελευταίου προφανώς ικανοποίησαν τα κομματικά στελέχη που αντιδρούν σφόδρα στην προγραμματισμένη απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα και τη διάλυση των εκεί εβραϊκών οικισμών…
Επισημαίνεται ότι το ζήτημα σχετικά με τις δηλώσεις του Ντον Βάισγκλας ανέκυψε μεσούσης της εκκαθαριστικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη διακοπή επιθέσεων με ρουκέτες εντός ισραηλινού εδάφους. Σε διάστημα επτά ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους 75 άτομα, οι 45 εκ των οποίων μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων.
Πηγές από την Ιερουσαλήμ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα μπορεί να τερματιστούν εντός των προσεχών ημερών, καθώς ο στρατός εκτιμά ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητα των Παλαιστίνιων μαχητών να εκτοξεύουν ρουκέτες. Ισραηλινή στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.