30

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε στον πρωθυπουργό ο Σάββας Τσιτουρίδης μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την καταγγελία για την παράτυπη μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο της Αθήνας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο τέως πλέον υπουργός σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξεως και ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας. «Όλα τα υπόλοιπα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή για την εμπιστοσύνη που του έδειξε τόσο επί εποχής αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τη διάρκεια που ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, η οποία το χαρακτήρισε πρωτοφανές. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν, ο Κυριάκος Τσιτουρίδης έκανε αίτηση μετεγγραφής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια επανήλθε με ένστασή του, επικαλούμενος «πρόσθετους λόγους ασφαλείας», λόγω της υπουργικής ιδιότητας του πατέρα του και των επικείμενων τότε Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κ. Ράπτη ερώτησε την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου εάν τελεί εν γνώσει της συγκεκριμένης απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Παντείου Πανεπιστημίου «δεδομένου ότι η υπουργική ιδιότητα γονέα φοιτητή δεν αποτελεί τυπικό λόγο μετεγγραφής».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ζητώντας να πληροφορηθεί «εάν είχε ζητηθεί παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για μέλη οικογενειών του Υπουργικού Συμβουλίου, εάν θεωρεί ότι συντρέxoυν λόγοι ασφάλειας από τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα, ώστε να διακινδυνεύει η ακεραιότητα συγγενών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και εάν εκτιμά και ο ίδιος, όπως προφανώς και ο πατέρας του συγκεκριμένου φοιτητή, ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας εκτός πρωτευούσης δεν είναι επαρκείς για να προστατεύσουν τους πολίτες.»

Παρέμβαση από το Πάντειο

Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι νέες πρυτανικές αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι ενημερώθηκαν σήμερα για την υπόθεση και ότι σκοπεύουν να ελέγξουν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Πάντως, ο πρώην πρύτανης καθηγητής κ. Βαβούρας, υποστηρίζει ότι είναι καθ όλα νόμιμη η μετεγγραφή, καθώς στο Πρυτανικό Συμβούλιο της 18ης Ιουνίου 2004 εξέτασαν και δέχθηκαν τους λόγους προσωπικής ασφάλειας, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάντως, ο εν λόγω φοιτητής πήρε μετεγγραφή ως υπεράριθμος και είναι τελευταίος στη σχετική λίστα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας δεν αναμιγνύεται σε θέματα μετεγγραφών που είναι αρμοδιότητα των ίδιων των Πανεπιστημίων και συνεπώς δεν γνωρίζει το θέμα.

Nέος υπουργός ο Ευ.Μπασιάκος

Ο Ευάγγελος Μπασιάκος, μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει τελικά καθήκοντα υπουργού. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην παραίτηση Τσιτουρίδη.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου:

«Ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης υπέβαλε πριν από λίγο στον πρωθυπουργό την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας. Ο πρωθυπουργός απεδέχθη την παραίτηση του κ. Τσιτουρίδη ο οποίος, στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του, επέτυχε σπουδαίο έργο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνοντας με μεγάλη επιτυχία τις μάχες υπέρ των συμφερόντων των Ελλήνων Αγροτών, τόσο στις τιμές των προϊόντων, όσο και στη χάραξη στρατηγικής για μια νέα πολιτική γεωργικής γης.

» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο έως σήμερα υφυπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος.»

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

H παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη δεν μπορεί να κρύψει τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργών της, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ