
Τη μεταφορά οπλισμού από την Ελλάδα στην Κύπρο θυμήθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο, παραβιάζοντας σχετική απαγόρευση των όρων πώλησης των όπλων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Κύπρος δεν θα μείνει ακάλυπτη, απάντησε η Αθήνα.
53
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο παραβιάζοντας σχετική απαγόρευση των όρων πώλησης των όπλων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Έρελι δήλωσε σχετικά ότι «αυτή η ενημέρωση επιβάλλεται από το νόμο» και συμπλήρωσε ότι δεν έχει «λεπτομέρειες γύρω από το είδος ή τον αριθμό του στρατιωτικού υλικού στο οποίο αναφέρεται η ενημέρωση του Κογκρέσου».
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ «δεν ζητούν από την Ελλάδα να κάνει κάτι», αλλά υποστήριξε ότι «οι όροι των αδειών δεν έγιναν σεβαστοί», και συνέχισε: «Αυτοί ήταν οι όροι της πώλησης. Δεν έγιναν σεβαστοί, και γι αυτό ενημερώνουμε το Κογκρέσο». Έκανε γνωστό ότι η σχετική ενημέρωση έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ερελι σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει θέσει θέμα αφοπλισμού της εθνοφρουράς στην Κύπρο, ενώ ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει ανάλογη αντίδραση της Ουάσιγκτον και για οπλισμό που έχει αναπτύξει η Τουρκία στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι πρόκειται «για δυο διαφορετικά ζητήματα».
Ο κ. Έρελι υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τη μεταφορά αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Κύπρο και δήλωσε: «Εάν η Τουρκία είχε μεταφέρει όπλα σε κάποιο τρίτο μέρος, τότε φυσικά θα ήμασταν αναγκασμένοι να πράξουμε κάτι, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού».
Ο κ. Έρελι υποστήριξε, δε, ότι δεν έχει υπόψη του περίπτωση στην οποία η Τουρκία να έχει παραβιάσει τους όρους της άδειας πώλησης αμερικανικού οπλισμού και γι αυτό δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Αθήνα: Η Κύπρος δεν θα μείνει ακάλυπτη
«Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει ακάλυπτη», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «βασική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν πάντα ο σεβασμός της νομιμότητας, τόσο της διεθνούς, όσο και της εσωτερικής της κάθε χώρας. Και γι αυτό, εδώ και χρόνια, καταβάλλονται προσπάθειες για να εξευρεθεί μια κατάλληλη λύση σε αυτό το θέμα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξή του».
Στη συνέχεια, τόνισε με έμφαση ότι «Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει ακάλυπτη. Το θέμα έχει νομική διάσταση, έτσι είναι μια διαδικασία ταυτοποιημένη σε μεγάλο βαθμό και έχει ένα παρελθόν τουλάχιστον τριών ετών».
Σε ερώτηση, αν εννοεί ότι η Κύπρος δεν θα μείνει «ακάλυπτη στρατιωτικά», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ξεκάθαρος: «Σε σχέση με την ερώτηση είναι σαφής η απάντηση».
Λευκωσία: Γιατί δεν βλέπουν τον Αττίλα;
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να δημιουργεί πρόβλημα ο πενιχρός οπλισμός που διατηρεί η Εθνική Φρουρά και να μην δημιουργεί πρόβλημα ο τεράστιος οπλισμός, αμερικανικής κατασκευής, που διατηρεί ο Αττίλας στα κατεχόμενα.
Το θέμα αυτό, είπε ο εκπρόσωπος, είναι παλιό, αλλά συζητείται συνεχώς. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει περίοδος που θα μείνει η Κύπρος ακάλυπτη από απόψεως αμυντικής θωράκισης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μεξικό: Πυροβολισμοί στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν – Μια τουρίστρια νεκρή
- Θύμα του πολέμου στο Ιράν η οικονομία της Ουκρανίας
- Έντι Μέρφι και Μάρτιν Λόρενς: Έγιναν παππούδες και μοιράζονται το ίδιο εγγόνι
- Η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε το δεύτερο Youth League της ιστορίας της (vid)
- Νέα Δημοκρατία: Σε περιδίνηση η «γαλάζια» παράταξη – Κλίμα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης
- Πάτρα: Ελεύθερος υπό όρους ο πατέρας που εξανάγκαζε τον 12χρονο γιο του να δουλεύει


