Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 10o
Εκπνέει το τελεσίγραφο για τον Βρετανό και τους δύο Αμερικανούς ομήρους

Εκπνέει το τελεσίγραφο για τον Βρετανό και τους δύο Αμερικανούς ομήρους

Αγωνία για την τύχη του Βρετανού και των δύο Αμερικανών ομήρων για τους οποίους λήγει το τελεσίγραφο των εξτρεμιστών. Δολοφονημένοι βρέθηκαν δύο Ιρακινοί που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό και δύο μέλη της Επιτροπής των Μουσουλμάνων Ουλεμάδων.

53

Αγωνία επικρατεί για την τύχη του Βρετανού και των δύο Αμερικανών ομήρων στο Ιράκ για τους οποίους τη Δευτέρα λήγει το τελεσίγραφο των εξτρεμιστών.

Πρόκειται για τους Κένεθ Μπίγκλεϊ, Τζακ Χένσλεϊ και Γιουτζίν Αρμστρονγκ, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό κατασκευαστικής εταιρίας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι απαγωγείς έχουν προειδοποιήσει ότι θα δολοφονήσουν τους τρεις Δυτικούς εάν δεν απελευθερωθούν Ιρακινές κρατούμενες από τις φυλακές της Αμπού Γκράιμπ και του Ουμ Κασρ. Ωστόσο, η ιρακινή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εξτρεμιστών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά την απελευθέρωση του Μπίγκλεϊ και μεταφέρει τις σχετικές εκκλήσεις της οικογένειας του Βρετανού ομήρου.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσαν ότι θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση του Μπίγκλεϊ.

Δολοφονίες Ιρακινών

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα εντόπισε τα πτώματα δύο Ιρακινών που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό, στην στρατιωτική βάση της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δύο Ιρακινοί φέρουν τραύματα στο κεφάλι και στο στομάχι. Οι σοροί τους εντοπίστηκαν στην άκρη του δρόμου βορείως του Μπαϊτζί.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά οχήματος, στο οποίο επέβαινε σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης, σκοτώνοντάς τον.

Πρόκειται για τον σεΐχη Χαζέμ αλ-Ζεΐντι, μέλος της Σουνιτικής Μουσουλμανικής Ένωσης, η οποία έχει μεσολαβήσει στην απελευθέρωση ομήρων στο Ιράκ.

Ο κληρικός δολοφονήθηκε την ώρα που έφευγε από τέμενος της Βαγδάτης, στην περιοχή της Σαντρ Σίτι, όπου κυριαρχεί το σιιτικό στοιχείο. Από την επίθεση, τραυματίστηκαν οι δύο σωματοφύλακες του Αλ-Ζεΐντι.

Εκπρόσωπος της κυριότερης θρησκευτικής οργάνωσης των σουνιτών ανακοίνωσε ακολούθως ότι τη Δευτέρα δολοφονήθηκε και δεύτερο μέλος της Επιτροπής Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Πρόκειται για τον σεΐχη Μοχάμεντ Ζάντου, ιμάμη στο τέμενος Αλ
Καουτάρ της συνοικίας Αλ Μπάγια στη νοτιοδυτική Βαγδάτη.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες της δολοφονίας.

Επιβεβαίωση για τους Τούρκους ομήρους

Τουρκική κατασκευάστρια εταιρία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι 10 υπάλληλοί της έχουν απαχθεί στο Ιράκ. Πρόκειται για οδηγούς της εταιρίας, τούρκικης υπηκοότητας, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μαζί με έξι φορτηγά της επιχείρησης.

Το Σάββατο, το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα των απαγωγέων, οι οποίοι έδωσαν τρεις ημέρες περιθώριο για τον τερματισμό της λειτουργίας της τούρκικης εταιρίας στο Ιράκ, και απειλούν να δολοφονήσουν τους 10 ομήρους.

Η επιχείρηση αρνήθηκε να διευκρινίσει τι σκοπεύει να κάνει για το τελεσίγραφο των εξτρεμιστών, ωστόσο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Επιχείρηση για την απελευθέρωση Ιορδανού ομήρου

Περισσότερα στοιχεία για την κοινή επιχείρηση αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων που οδήγησε στην απελευθέρωση του Ιορδανού ομήρου την Κυριακή, είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters, άνδρες της ιρακινής εθνοφρουράς και αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο, όπου οι απαγωγείς κρατούσαν τον Ιορδανό όμηρο, στην πόλη Νασιρίγια. Απελευθέρωσαν τον όμηρο και συνέλαβαν 16 εξτρεμιστές, οι οποίοι ζητούσαν 250.000 δολάρια ως λύτρα για την απελευθέρωση του Ιορδανού.

Το δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε εικόνες από την επιχείρηση, καθώς και δηλώσεις του Ιορδανού, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό.

«Όταν με έπιασαν, δεν ήξεραν ότι είμαι Ιορδανός, ήθελαν μόνο να κλέψουν το αυτοκίνητό μου. Αλλά όταν μας έψαξαν και βρήκαν τα ιορδανικά χαρτιά μου, με πήραν για να βγάλουν χρήματα» δήλωσε ο όμηρος.

Τέσσερις οι απόπειρες κατά του Αλάουι

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στη σαουδαραβική εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, ότι έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Οι απόπειρες δολοφονίας του άρχισαν λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 28 Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο Αλάουι, η τελευταία απόπειρα δολοφονίας του πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης.

Επιθέσεων συνέχεια

Έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, σημειώθηκε το πρωί της Δευτερας στο κέντρο της Βαγδάτης. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, η έκρηξη σημειώθηκε στην οδό Σουκ Χαμάντα, που βρίσκεται κοντά στην οδό Χάιφα, η οποία αποτελεί το προπύργιο των εξτρεμιστών στην πόλη.

Νωρίτερα, τρεις αξιωματικοί της ιρακινής Εθνοφρουράς σκοτώθηκαν από έκρηξη ρουκέτας κοντά στην πόλη Λατιφίγια, 60 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, δήλωσε ο Αλι Μαχμούντ επικεφαλής του Σώματος.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Μπαλαντρούζ, καθώς οι τρεις αξιωματικοί επέστρεφαν από κηδεία.

Επιπλέον, τρία άτομα σκοτώθηκαν και πολλά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της Φαλούτζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies