Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη συντριβή του Σινούκ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τη συντριβή του Σινούκ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πτώση του Σινούκ. Ο ΥΕΘΑ είπε ότι η ΕΔΕ για την καθυστέρηση ενημέρωσης θα είναι ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να συντονιστεί.

37

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιoς Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας θα είναι έτοιμο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Αννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να συντονιστεί.

Τα αίτια και οι υπεύθυνοι για την πτώση του Σινούκ θα αποκαλυφθούν, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου.

Δεν πρόκειται να απαλλαγεί και να αποκρυβεί κανένας, είπε. Σύμφωνα με τον υπουργό το θέμα απαιτεί σοβαρότητα και έκανε λόγο για πολλά και απαράδεκτα κρούσματα πολιτικής τυμβωρυχίας, παρότι, όπως είπε, ο πολιτικός κόσμος -στην πλειοψηφία του- συμπεριφέρεται σοβαρά.

ΠΑΣΟΚ: «Πέντε υπουργοί δεν μπορέσατε να συντονιστείτε»

Από την πλευρά της, η συντονίστια Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί την πρώτη κρίση της θητείας της και την επέκρινε ότι απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την κριτική τους και επιλεκτικά σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όχι στον εαυτό της.

«Δεν σας φταίει το ΠΑΣΟΚ που πέντε υπουργοί δεν μπορέσατε να συντονιστείτε, είπε η κ. Διαμαντοπούλου ενώ αναρωτήθηκε γιατί βγαίνουν να αιτιολογήσουν την κατάσταση ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Υγείας και όχι ο υπουργός Μεταφορών, που είχε την ευθύνη της ΥΠΑ ή ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά από την ώρα της κινητοποίησης και μετά και επισήμανε ότι δεν είναι της ώρας να κάνει συγκρίσεις με το παρελθόν «όταν ψάχναμε να βρούμε το C-130 στο όρος Όθρυς», με τους 150 νεκρούς και με άλλα περιστατικά.

Αλλά και για τον αρχηγό του ΓΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης είπε ότι ουδείς τον κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την πτώση. «Γιατί σκοπίμως μετατίθενται οι ευθύνες της ηγεσίας από αυτές που της ανήκουν, δηλαδή από την αδυναμία εφαρμογής των διαταγών και των κανονισμών για την έγκαιρη έναρξη της έρευνας και της διάσωσης και την έγκαιρη ενημέρωση της ηγεσίας; Όταν σκοπίμως μεταφέρουμε το πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι υπάρχει πίσω από αυτό», προσέθεσε ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος.

Κόντρα και έξω από τη Βουλή

Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, με το να μην αποδεχθεί την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κατέστησε όλη την κυβέρνηση πολιτικά υπεύθυνη, χαρακτήρισε αυθαίρετη την αποπομπή του αρχηγού της Αεροπορίας και εκτίμησε ότι οι κομματικές παρεμβάσεις και η αποδιάρθρωση της δομής της κρατικής μηχανής οδήγησαν στα όσα συνέβησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες.

«Με εντυπωσίασε η τάση και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από κυβερνητικά στελέχη, που αντί να αναμένουν τα πορίσματα των επιτροπών για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, αλλά και τα αίτια της κατάλυσης του κράτους και της ολιγωρίας που υπήρξε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, νομίζουν ότι καταφεύγοντας σε εντυπωσιασμούς με υποθέσεις για το τι έγινε με την αγορά των εξοπλιστικών συστημάτων, θα ανατρέψουν το αρνητικό για αυτούς κλίμα. Αυτό αποδεικνύει την αδυναμία τους», δήλωσε.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος συμπλήρωσε ότι «οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της παράδοσης (προσωπικά δεν ήμουν υπουργός Αμυνας από τον Οκτώβριο του 2001, αλλά δεν έχει σημασία ποιος είναι υπουργός) οι υπηρεσίες έχουν την ευθύνη να το αντιμετωπίσουν και να το αποκαταστήσουν αμέσως. Η ουσία είναι μία, θα βρουν οι επιτροπές και οι εμπειρογνώμονες τι έχει συμβεί και ποιοι έχουν ευθύνες. Εκείνο όμως που πολιτικά υπάρχει είναι η ολιγωρία, η αδυναμία καθώς και η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε από τον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο».

Ο πρόεδρος του Συνασπιμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, επίσης από τη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι «υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και όσο περνάει ο καιρός και δεν δίνονται ουσιαστικές και υπεύθυνες απαντήσεις το πολιτικό πρόβλημα μεγαλώνει». «Η κυβέρνηση οφείλει, με διαφανή, αξιόπιστο και άμεσο τρόπο, να αναλάβει την ευθύνη και να απαντήσει σε όλα όσα σήμερα εκκρεμούν στην κοινή συνείδηση», τόνισε.

Σε ερώτηση αν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι το πρόβλημα των εξοπλισμών και της λειτουργίας των στρατιωτικών μέσων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη διεύρυνσης σε βάθος της υπόθεσης του Σινούκ και διαχώρισε την όλη υπόθεση σε δύο θέματα :τα αίτια της συντριβής και το συντονισμό των δυνάμεων της χώρας σε ανάλογα περιστατικά.

«Το ένα θέμα είναι τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, διότι είναι ένα δυστύχημα, το οποίο κόστισε στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία πάρα πολύ ακριβά και δεν είναι δυνατόν να μείνει ανεξιχνίαστο. Το δεύτερο είναι ένα θέμα συντονισμού των κρατικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα πάνω από το Αιγαίο. Και τα δύο θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος», υπογράμμισε η δήμαρχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies