38

Μετά την ξαφνική απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και της ακολουθίας του, στην Αθήνα o Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συνόδου του Πατριαρχείου προσπάθησε να γίνει η κηδεία του Πέτρου στην Αθήνα, για να την ακυρώσει ύστερα από έντονο παρασκήνιο.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα την Τρίτη, η κίνηση του Αρχιεπισκόπου ερμηνεύτηκε από το Φανάρι αλλά και από μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως προσπάθεια «καπελώματος» των υπόλοιπων προκαθημένων και κυρίως του κ. Βαρθολομαίου.

Αρχικά είχε αποφασιστεί η κηδεία να γίνει στο Κάιρο όπου, όπως είχε δηλώσει, θα πήγαινε και ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το πρωί της Δευτέρας όμως και χωρίς να υπάρχει επίσημη απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο κ. Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στις 11 το πρωί και στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στο Κάιρο όπου θα γίνει η ταφή.

Μάλιστα στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι κηδεία θα γίνει στην Αθήνα ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Αρχιεπισκόπου, στο Φανάρι έγινε σύσκεψη για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Η κίνηση Χριστόδουλου σχολιάστηκε αρνητικά, ενώ δεν έλειψαν και οξείς χαρακτηρισμοί για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Τελικά συμβιβάστηκαν με την ιδέα και αποφάσισαν να παραβρεθεί στην κηδεία ο Πατριάρχης. Αν και όπως έλεγαν, εκτός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μόνο η Εκκλησία της Κύπρου μπορούσε να ζητήσει την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας και κανείς άλλος.

Στην Αθήνα η Αρχιεπισκοπή επισπεύδει της διαδικασίες. Ενημερώνεται ο υπουργός Εσωτερικών και η ρύθμιση των λεπτομερειών για την κηδεία ανατίθεται στη νομαρχία, η οποία με τη σειρά της εξέδωσε ανακοίνωση. Όμως όλα ανατράπηκαν. Μόλις έγιναν γνωστά όλα αυτά, οι μητροπολίτες μέλη της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συζήτησαν το θέμα και αφού εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τον θόρυβο που προκλήθηκε αποφάσισαν να αγνοήσουν τις ανακοινώσεις της Αρχιεπισκοπής και να γίνει τελικά η κηδεία του Πατριάρχη το απόγευμα της Τετάρτης στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του παλαιού Καΐρου και να ψαλεί απλώς το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μεταξύ ιεραρχών, η Σύνοδος αποφάσισε να χοροστατήσει ο παλαιότερος τη τάξει μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ο κ. Χριστόδουλος μετά την κηδεία του Μητροπολίτη Καρθαγένης είχε συζήτηση με μητροπολίτες του Πατριαρχείου και εκεί ελήφθη η απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Όμως το πρόβλημα δεν φαίνεται να σταματά εδώ.

Στην ίδια ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρεται εκτός από την κηδεία και η απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να κηρυχθεί τριήμερο πένθος σε όλες τις μητροπόλεις και να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες σε ναούς, μονές, γραφεία και ιδρύματα(παρά το γεγονός ότι τριήμερο πένθος κήρυξε και ο υπουργός Εσωτερικών). Η απόφαση αυτή ωστόσο προκάλεσε εκνευρισμό στο Φανάρι, αφού η Εκκλησία της Ελλάδος εμφανίζεται ως η «πρώτη».

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος (13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου) για τον θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, το σκήνωμα του οποίου έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της μητρόπολης.

Στο μεταξύ, η τελευταία πράξη του δράματος για τον Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο παίχτηκε τη Δευτέρα στο Α Νεκροταφείο, όπου ετάφη. Παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη και στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές. Τον επικήδειο εκφώνησε ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του μητροπολίτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο